Geggor, salt och marinader

Veckans C-bilaga fokuserar på sommarmat och främst på tillbehören till grillat och annat.Här har vi samlat recepten för dig som vill skriva ut på din skrivare och spara både geggor, salt och marinader.Smaklig spis!

Foto: Fotograf saknas!

Norrbottens län2009-06-19 06:00

Det ska vara lätt att ha gäster tycker Lotta Kemi som gärna har huset fullt så ofta det ges tillfälle. Här bjuder hon på fem goda geggor som mår bra av att göras i förväg.

Smart, för då finns det tid att ta ett glas vin och att umgås!


Lottas örtkräm
Kanon till grillat kött (eller fisk) – kan serveras både varm och kall.
2 dl crème fraiche
1/2 gul lök
1 köttbuljongtärning
1/2 vitlök solo, krossas
1/2 dl konjak
svartpeppar
färska örter, exempelvis rucola, basilika, persilja etc.
 
1) Blanda alla ingredienser, utom örterna, och värm i en liten kastrull.
2) Tag av från plattan och tillsätt cirka 2 dl blandade örter.
3) Låt svalna i kyl. Klart!
 
Kommentar: Om man inte vill använda konjak kan man ta lite dijonsenap istället. Örtkrämen kan lätt förvandlas till en god sås/kräm till fisk – byt ut konjaken till vitt vin, köttbuljongen mot fiskbuljong och blanda färsk dill i örthacket.
 
Lottas  saffranssås
Gul gegga till fisk och skaldjur eller som kall dipp till det mesta ...
2 dl crème fraiche
1/2–1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1/2 finhackad gul lök
1/2 vitlök solo
1 g saffran
Sambal oelek efter tycke och smak
en liten dutt socker
 
1) Blanda samman allt, värm upp och låt sedan kallna i kyl.
 
Kommentar: Bäst till fisk och skaldjur men kan även användas som dipp eller till kyckling. Såsen kan serveras både varm och kall och Lotta tipsar att den är kanon till exempelvis en enkel pasta med räkor.
 
  
Guacamole à la Lotta
Len och god – krämigt läcker klassiker i
Lottas egen tappning
2 avokado
1/2 vitlök solo
1 dl crème fraiche
en dutt vitpeppar och örtsalt
saften av en halv lime
några klyftade cocktailtomater
 
1) Mixa samman avokado,
vitlök och crème fraiche.
2) Smaka av med en dutt vitpeppar och örtsalt.
3) Klyfta ned några cocktailtomater och pressa i limesaften.
 
Kommentar: De små tomat klyftorna ger gaucamolen ett trevligt litet tuggmotstånd.
 
  
Salsa med jordgubbar
God till allt – mår
bra av att stå och safta till sig en stund.
1/2 mogen, färsk ananas
1 mango
1 melon
1/2 rödlök
1 vitlök solo
1 dl hackad färsk koriander
cirka 2 dl jordgubbar
chili efter tycke och smak
saften från 1/2 pressad lime
hallonbalsamicovinäger
 
1) Hacka samman alla ingredienser och ställ kallt en stund så att smakerna får en chans att gifta sig.
 
Kommentar: Chilin ger de söta frukterna en rejäl smakkick – ta i så mycket du törs ... eller gästerna tål.
 
 
 
Mickes sommarfavorit
På buffén eller som
ensamrätt – med bröd blir detta en liten lunch.
1 ask cocktailtomater
1/2 rödlök
cirka 1 dl salladslök
150 g chèvre
rostade solroskärnor
några skivor parmaskinka
färsk basilika
olivolja
 
1) Klyfta tomaterna, finhacka rödlöken och skär salladslöken i tunna skivor.
2) Rosta parmaskinkskivorna snabbt i ugnen genom att lägga dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och låta dem få en snabb omgång i ugnen. 250 grader gör att du får passa på för det går på ett kick.
3) Blanda samman tomathack och lök. Bryt osten i bitar och strö över.
4) Toppa med parmaskinkan, i bitar. Strö över solroskärnor, basilikablad och en god olivolja.
 
Hemfixade kryddblandningar är fiffiga att ha till hands och uppskattas som middagspreset, 
 
Chilisalt
Ett snyggt salt med massor
av smak – kanon att ge bort!
 
1 dl flingsalt
1 chilifrukt (eller mer om du törs)
 
 
1) Skölj, kärna ur och skär chilin i mindre bitar.
2) Mixa chilin till en lätt fuktig, men inte helt slät, massa – låt det fortfarande vara lite större bitar kvar.
3) Tillsätt saltet och mixa igen.
4) Bred ut saltet på ett fat, låt torka cirka 1–2 dygn. Saltet ska vara helt torrt.
5) Mortla och förvara torrt.
 
Kommentar: Ett salt med klös att användas till det mesta även utanför grillsäsongen.
 
Gremolatasalt
Italiensk klassiker i en lite annorlunda tappning.
 
1 dl flingsalt
rivet skal av två tvättade
citroner, gärna eko
1 dl hackad persilja
2 msk vitlöksflingor
 
1) Mixa citronskal, persilja och vitlöksflingor.
2) Tillsätt saltet och mixa lite till.
3) Bred ut och låt torka.
4) Mortla och förvara torrt.
 
Kommentar: Prova till grillad fisk och färskpotatis.
 
 
Örtsalt
Här är principen busenkel
– man tager vad man haver!
 
1 dl flingsalt
1 dl färska blandade örter (Här kan du med fördel använda stjälkarna av exempelvis basilika, persilja och dill. Vill du ha med timjan och rosmarin, tar du bara bladen.)
 
 
1) Repa och grovhacka örterna.
2) Kör i mixer.
3) Tillsätt saltet.
4) Bred ut och låt torka.
5) Mortla och förvara torrt.
 
Kommentar: Detta salt kan även göras enligt skåprensarprincipen – ta slattarna av skafferiets örtkryddor och mixa med salt.


Rosmarinsalt
Örtigt och grönt – som gjort för lamm- och fläskkött.
 
1 dl flingsalt
1/2 dl repad färsk rosmarin
 
1) Mixa först rosmarinen.
2) Tillsatt saltet och kör några sekunder på puls.
3) Bred ut och låt torka.
4) Mortla och förvara torrt.
 
Kommentar: Salt med smak är ett snabbt sätt att sätta egen prägel på maten. Vitsen med att bara göra en liten sats är att smakerna inte hinner domna av innan burken är tom.
 
Limesalt
 
skal av 5 limefrukter
1 dl flingsalt
2 krm nymald svartpeppar,
 
Mixa salt, peppar och limeskal.
Bred ut och låt torka.
Mortla och förvara torrt.
 
 
Skåprensarblandning
 
Gör taberas på slattarna i kryddhyllan , exempelvis 
 
dragon
oregano
basilika
körvel
dill
chiliflingor
torkad vitlök
torkad gräslök
 
Blanda allt och förvara torrt.
Jättegott att strö över exempelvis fisk som ska grillas men allra bäst som kryddtäcke, tillsammans med salt, vid varmrökning av lax.
 
 
5 X peppar
 
Blanda lika delar av:
svartpeppar
vitpeppar
rödpeppar
grönpeppar
sihuanpeppar
 
 
Förvara i en speciell kvarn och använd efter behag, god i allt från vinägrette och kötträtter till ugnsrostad potatis.
 
 
Köttgnugg
 
1 tsk salt
1 tsk råsocker
1tsk sihuanpeppar
1 tsk fänkål, eller anis
1 tsk kanel
1 tsk salt
 
Blanda och använd som ”torrmarinering” till nötkött. Kan även blandas med lite olja och fungerar då som snabbmarinad.
 
 
Att marinera är inte bara att tillföra smak – enzymer i marinaden bryter ned protein, det vill säga gör köttet mörare. För att underlätta kan man picka köttet/fisken så geggan tränger in bättre.
 
Currymarinad
Super till lamm men också bra till fläskkött
 
1/2 dl apelsinjuice
1/2 dl soja
1/2 dl rapsolja
2 tsk curry
1 tsk garam masala
1 vitlöksklyfta, vill du kan du ta mer, men vitlöken ska helst inte ta över.
 
1) Blanda samman allt. Lätt som en plätt. Lägg kött och marinad i en plastpåse och sug ur överflödig luft – ju längre du marinerar desto bättre ...
 
Kommentar: Godast med färskpressad apelsin, men färdig juice är OK. Vill du göra en större sats håller den en vecka i kylen.
 
 
Tandoorimarinad
Receptet från Jonas Borsséns Absolut heat.
 
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
3 stora vitlöksklyftor, pressade
1/4 dl färkpressad citron
2 tsk paprikapulver
3 tsk mald koriander
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald fänkål
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
2 msk solrosolja
 
1) Blanda ihop alla ingredienser noggrant.
 
Kommentar: Om du inte ska använda marinaden direkt, förvara den övertäckt i kylen. Hållbarheten är dock begränsad eftersom den innehåller yoghurt.
 
 
Bulgogimarinad
Borssén igen – han går inte att komma undan. 
 
1 dl soya
1/2 dl torr sherry
2 msk socker
1msk sesamolja
2 vitlöksklyftor
3 msk riven eller finhackad ingefära
1–2 tsk nymald svartpeppar
Mixa alla ingredienser till slät konsistens. Klart!
 
Kommentar: Bulgogi är en koreansk nationalrätt, marinaden funkar bäst till fläskkött, kyckling och feta fiskar.
 
 
Für alle
Enkel bas som
passar till det mesta.
 
1 msk grov senap
1 msk tomatpuré
1 msk honung, eller lönnsirap
2 msk sweet chilisås
0,5 dl neutral olja (eller mindre)
3 msk soya
Liquid smoke, några droppar, kan uteslutas om du inte gillar röksmak men den ger faktiskt det där lilla extra ...
1/2 dl apelsinjuice
1 tärnad kiwi
nymalen svartpepar
 
1) Blanda samman allt, utom kiwin, till en slät pasta. Tillsätt frukten och använd genast. Bra till det mesta – bäst till rostas!
 
Kommentar:
När fantasin och/eller tiden tryter är detta en räddare i nöden. Blir det för lite vätska späd med apelsinjuice hellre än att tillsätta mer olja. Improvisera – grunden är lika delar tomatpure, senap och nåt sött. Balansera smakerna,
målet är salt, sött, syrligt.
 
 
 à la Grekland
Tänk solnedgång, tänk Grekland ...
 
1/2 dl olivolja
2 msk finstrimlade myntablad, eller 1 rejäl tsk torkad mynta
1 msk rosmarin, färskt eller torkad
2 msk repade blad av färsk timjan, eller 1 tsk torkad dito
1 msk soya
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl rödvin, eller stark buljong, eller, möjligen mörkt öl
1) Blanda samman allt och jobba in geggan i köttet. Låt stå i minst två timmar innan köttet läggs på grillen.
 
Kommentar: Grundreceptet som kommer från boken Annas örtagård (Bonnier Alba, 1994) är tänkt till lamm men det smakar ljuvligt till den enklaste karré.
 
 
Coca-colamarinad
 ... vill du vara ursvenk tar du festmust!
 
2 dl coca, eller must
1 msk riven ingefära
1/5 dl chilisås
2 msk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
2 msk hackad lök
1 msk flingsalt
 
1) Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka ihop, cirka 15 min på svag värme utan lock.
2) Kyl marinaden och använd den till fläskkött eller kyckling.
 
Kommentar: Nigella Lawson gav idén med sin absurda men kanongoda colakokta julskinka. Även här handlar det om en kombination av salt och sött.
 
 
Whiskeymarinad
Machomarinad till kött – biffrad eller oxfilé.
 
½ dl whisky
2 msk chilisås
1 färsk chili
2 vitlöksklyftor
 
 
1) Dela och kärna ur chilin, hacka den samt vitlöken fint.
2) Blanda alla ingredienser till marinaden väl i en bunke. Lägg i den hela oxfilén och låt den ligga i marinaden i minst 4 timmar (men gärna över natten).
1) Tag upp köttet och torka av all överflödig marinad.
 
Kommentar: receptet kommer från www.skeppshult.com och är beräknat till cirka
500 g kött.
 
 
Citrusmarinad
Alltid lika gott – till fisk, skaldjur och lamm
 
2 limefrukter, skal och saft
1 citron, skal och saft
½ dl olivolja (ev. mindre)
3 msk flytande honung
2 msk soya
1 tsk sihuanpeppar
 
1) Blanda alla ingredienser, snabbt och enkelt.
 
Kommentar: Här är det faktiskt en vits att försöka få tag på sihuanpeppar, men om du går bet mixa rosépeppar och lite chilipulver – smaken blir ungefär i samma genre.
 
Fikonchutney
Snygg och god,
väldigt uppskattad som middagspresent
1 påse torkade fikon
(250 g)
1 hackad lök
2 vitlöksklyftor, hackade
1/2 dl krossade tomater
1 dl röd balsamvinäger
2 dl råsocker
1 msk salt
1 tsk malen koriander
2 tsk kardemumma
3 stjärnanis
2 tsk ingefära
1 tsk chili
 
1) Skär fikonen i mindre bitar, ta bort den lilla stjälken och lägg i blöt över natten, slå sedan av blötläggningsvattnet.
2) Blanda fikon, lök, vitlök, krossad tomat, vinäger och kryddor – koka på svag värme cirka 10
minuter.
3) Tillsätt salt och socker och låt sjuda ytterligare 30–40 minuter. Blir det för torrt späd med vinäger.
Om du vill ha en slät konsistens – mixa, men plocka då först upp stjärnanisen, det blir otrevliga flisor i chutneyn annars!
 
Kommentar: Gott till kött, grönsaker och ostar med klös.


Äppelchutney
Kommer från Anna Bergenströms Vinterns goda ting – lika god året om.
1 kg äpplen
250 g torkade aprikoser
2 stora, grovhackade lökar
1 röd strimlad paprika
4 dl äppelcidervinäger
1 kg socker
1 msk salt
ca 1 tsk mald svart- eller vitpeppar
2 msk senapsfrö
2 msk färsk ingefära eller en rågad msk mald
1/2 – 1 tsk cayenne
 
1) Lägg aprikoserna i blöt över natten. Häll sedan bort vattnet.
2) Koka samman alla ingredienser, äpplena skurna i klyftor, sakta under lock i cirka en timme. Rör om då och då.
3) Häll upp på perfekt rena burkar och förvara svalt.
 
Kommentar: Det här receptet blir en rejäl omgång chutney – Anna B rekommenderar att man paraffinerar chutneyn men det har jag aldrig testat, däremot funkar det att halvera receptet ...
 
 
Chutney, glaze och goda såser
 
Torkad frukt, vinäger och kryddor
kokas ihop till chutneyn som
får en enkel vardagsgrill att lyfta.
 
 
Mangochutney
En snabbkokt
chutney som bör ätas upp inom
ett par, tre  dagar.
2 mogna mango
3 msk äppelcidervinäger
2 msk farinsocker
1/2 chili, urkärnad
1/2 tsk salt
 
1) Skala och skär mangon i små bitar. Kärna ur och hacka chilin.
2) Blanda samman alla
ingredienser och koka på svag värme cirka 15 minuter.
3) Mixa massan slät. Bör förbrukas inom en vecka.
 
Kommentar: Här är det ren mangosmak som gäller, den som vill lägger till lite klös med chili och/ eller ingefära ...
 
 
Sticky BBQ-glaze
Snabbt och enkelt från Leila Lindholms kök.
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl japansk soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
2 tumstora knölar färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
 
1) Blanda muscovadosocker, soja, honung och ketchup.
2) Skala och riv ingefära och vitlök och blanda i glazen.
 
Kommentar: Det här blir drygt 8 dl glaze – halvera gärna ...
 
 
Allround-glaze
Hörs på namnet, passar till allt –  nöt, fläsk, lamm ...
1 dl lönnsirap
1 msk soja
1/2 dl öl
1 tsk tabasco
1/2 dl sweet chilisås
 
1) Blanda alla ingredienser i en flaska och skaka väl.

Kommentar: Om du har tid är det bra att låta glazen stå i kylen några timmar innan den används. Pensla köttet med glazen efter grillning.
 
 
Mias röda
Kanongod och hållbar, fungerar både varm och kall.
1 burk tomatsoppa
2 dl olja
1,5 dl socker
0,5 dl ättika
2 msk hackad lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk paprika
2 tsk salt
2 tsk senap
2 tsk curry
 
1) Mixa – klart!
Förvara i kyl – används till allt!
 
Kommentar: Receptets ursprung känner vi inte men här på C:s redaktion går såsen under namnet Mias röda, efter vår medarbetare Maria Lindgren. Den som vill byter ut det vanliga saltet mot rökigt dito och det vita sockret mot råsocker – smaken blir ett snäpp mustigare då.
 
 
Fuskbearnaise
Nästan inget
fett alls – jämfört
originalet ...
2 dl matlagningsyoghurt
1 påse Cheese dipmix
1 rejäl msk dragon
1 msk vit balsamvinäger
lite nymalen vitpeppar
 
1) Blanda samman och smaka av, blir det för tjockt späd med lite vatten.
 
Kommentar: Tillkommen av en slump men favorit sedan dess. Smakerna vinner på att få gå ihop i kylen några timmar.

Romesco
Katalansk sås,
recept från Anna Bergenström.
100 g skållad mandel
3 grillade röda paprikor
3–4 msk hackad
bladpersilja
2 medelstora tomater
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk röda chiliflingor
1/2 tsk paprikapulver
ca 1/2 tsk salt, svartpeppar
ca 2 msk sherryvinäger
(eller annan vinäger)
5–6 msk fin olivolja
 
1) Skålla, skala och mal mandeln.
2) Rosta och skala paprikan.
3) Mixa persilja, tomat, vilök, chiliflingor, paprikapulver, paprika och den malda mandeln tillsammans med salt och peppar. Kör några
sekunder tills allt mosats.
4) Häll i vinäger och sist oljan.
5) Späd eventuellt med lite varmt vatten om röran blir för tjock. Smaka av.
 
Kommentar: Inget för nötallergiker men perfekt till det mesta på sommarmenyn – prova bland annat till ugnsrostad färskpotatis eller grillad fisk.
 
 

Ett smarrigt smör som smälter över nygrillat – kan det bli bättre!!?
 
Vitlökssmör
200 g smör
3–4 vitlöksklyftor
ett knippe persilja
några nypor flingsalt
 
1) Låt smöret bli rumstempererat och riv vitlöksklyftorna under tiden.
2) Hacka persiljan fint.
3) Blanda samma till en jämn smet och tillsätt några nypor fint flingsalt mot slutet.
4) Forma till en liten korv med hjälp av smörpapper eller frysfolie. Förvara i frysen och ta ut en stund innan smöret ska skivas.
 

Rödlökssmör
200 g smör
1 rejäl rödlök
4 msk röd balsamvinäger
1 msk honung
salt & peppar
 
1) Rumstemperera smöret.
2) Hacka rödlöken riktigt fint och sjud den tillsammans med vinäger och honung tills löken är mjuk och lite glansig. Vätskan ska koka in nästan helt. Låt lökröran svalna helt.
3) Blanda med smöret och smaka av med salt och peppar.
4) Forma till en liten korv ...
 
Kommentar: Gott, gott, gott! En personlig favorit som passar till allt!
 
 
Nötsmör
200 g smör
1 1/2 dl blandade nötter
salt & peppar
 
1) Rumstemperera  smöret.
2) Rosta nötterna lätt i en torr stekpanna. Blanda efter tycke och smak, jag brukar utgå från hasselnötter och sötmandel och sedan slänga i vad som råkar finnas hemma; valnötter, cashew, pinje ...
3) Hacka nötterna ganska fint men inte i en matberedare, risken är att du får ett allt för fint nötmjöl då.
4) Blanda med smöret och smaka av med salt och peppar.
5) Forma till en liten korv ...
 
Kommentar: Bäst till grillad rödlök men gott också till andra grönsaker.
 
 
Tomatsmör
200 g smör
5–6 soltorkade tomater
2 tsk sechuanpeppar
Ev lite flingsalt
 
1) Blötlägg de torkade tomaterna ett par timmar, eller använd tomat i olja.
2) Mortla sechuanpepparn
3) Mixa samman alla ingredienser och smaka av med salt.
4) Forma till en liten korv ...
 
Kommenter: Smaka av innan du saltar eftersom de soltorkade tomaterna  också ger sälta. Den som vill sätter givetvis även vitlök i detta smör men den rena tomatsmaken kommer fram bättre utan.
 
 
Parmesansmör
Precis vad namnet antyder - bara smör och ost.
 
200 g smör
1 dl fint riven parmesanost
ev lite svartpeppar
 
 
Riv osten och blanda med smöret. Smaka ev av med lite nymalen svartpeppar.
Forma till en liten korv med hjälp av smörpapper eller frysfolie.
Förvara i frysen och ta ut en stund innan smöret ska skivas.
 
Kommentar: Det enkla är det goda - har du ingen parmesanost kan du ta skalkar av annan smakrik ost, exempelvis Västerbotten eller en vällagrad prästost.
 
 
Citronsmör
 
200 g smör
skal av 2-3 citroner
1 msk citronsaft
salt & peppar
 
Rumstemperera smöret.
Riv citronskalet.
Pressa citronsaften.
Blanda samman allt och smaka av med salt och peppar.
Forma till en liten korv med hjälp av smörpapper eller frysfolie.
Förvara i frysen och ta ut en stund innan smöret ska skivas.
 
Kommentar: Vill man kan man repa i lite färsk citrontimjan om man är så lyckligt lottad att det finns i täppan ...
 
Thaismör
Ett improviserat smör med asiatiska smaker.
 
200 g smör
ett knippe färsk koriander
riven ingefära
chili
lite flingsalt
 
Rumstemperera smöret.
Hacka koriandern och riv ingefäran.
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt.
Forma till en liten korv med hjälp av smörpapper eller frysfolie.
Förvara i frysen och ta ut en stund innan smöret ska skivas.
 
Kommentar: Blanda även i fint hackad citrongräs.
 
 
Lavendelsmör
Blommigt smör till fisk och grönsaker.
 
100 g smör
2 msk vitvinsvinäger
1 msk lönnsirap
1 msk torkad lavendel
salt och peppar
 
Rumstemperera smöret.
Ljumma vinäger och sirap och låt den torkade lavendeln svälla till sig i vätskan. Låt svalda helt.
Blanda med smör och smaka av med salt och peppar.
Forma till en liten korv med hjälp av smörpapper eller frysfolie.
Förvara i frysen och ta ut en stund innan smöret ska skivas.
 
Kommentar: Antingen så gillar man lavendel eller så gör man det inte ... en del tycker det smakar tvål, själv gillar jag detta smör till grillade grönsaker. Eftersom smakerna är lite speciella - gör en mindre sats och kolla om ni passar för varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!