Höga ambitioner - höga krav

I den nya gymnasieskolan GY2011, kommer det att finnas 90 spetsutbildningar och högre krav ställs på eleverna. Är detta någonting positivt eller är det att ställa för höga krav? - Jag tycker inte att kraven är orimligt höga, säger Fanny Blombäck, 14 år.

Norrbottens län2011-04-27 06:00

Vi pratade med Vivianne Lindgren, rektor på estetiska programmet och handelsprogrammet i Luleå. Den största skillnaden från tidigare år för eleverna är att man numera måste ha godkänt i fler skolämnen.

- Detta sätter en större press, vi ser på meritvärdena av dem som söker in att de höjts markant, säger Vivianne Lindgren. Någonting som också är nytt är att man i Sverige har fyllt ut med 90 spetsutbildningar, varav estetprogrammet i Luleå har fått tre stycken godkända, nämligen teater, dans och musik. För att söka en spetsutbildning krävs inte bara de vanliga betygen utan även arbetsprover

Filmgymnasiet
Fanny Blombäck, 14 år går i åttan i Kalix. Hon har, trots ett år kvar på högstadiet, redan bestämt sig för vad hon ska söka. I första hand så tänker hon söka till filmgymnasiet på Gotland och andrahandsvalet är NTI-gymnasiet i Luleå. Drömmen är att komma in på Dramatiska institutet i Stockholm efter gymnasiet.

- Jag tycker inte att kraven är orimligt höga. Med högre krav kommer större ansträngningar, alla vill ju ta sig så långt de kan, menar Fanny.

När vi frågar henne om hon tyckte det var bättre som det var förut då det endast krävdes godkänt i kärnämnena svarar hon:

- Nej, jag tycker att det är för låga krav, alla kan ju faktiskt klara skolan om man verkligen vill. Om man har låga krav så kanske man skaffar sig dåliga vanor.

Fanny tycker dock att hennes skola har informerat sina elever i god tid.

- Trots att vi går i åttan och har ett till år på oss innan vi ska välja så har vi fått bra och tydlig information. Jag tog i och för sig reda på det mesta själv, men när jag väl vände mig till skolan så gick de ut och informerade oss alla, när de såg att det fanns ett intresse.

Ökad popularitet
Något överraskande är dock att yrkesprogram endast kräver sex godkända skolämnen medan de högskoleförberedande kräver att man är godkänd i alla ämnen, ändå har populariteten ökat för de högskoleförberedande linjerna.

- Jag tror elever känner sig stressade och oroliga inför framtiden. Det är redan tufft nog för dem som är skoltrötta eller har svårigheter. Tyvärr är ju dagens samhälle en mycket stressad miljö, menar Vivianne.

I Sverige har man sett att svenska studenters kunskap sjunkit i förhållande till andra länder.

- Så det är både på gott och ont man höjer kraven, flikar Vivianne in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!