Höjt prisbasbelopp

Norrbottens län2006-08-31 06:00
PRISBASBELOPPET ligger till grund för olika sociala förmåner - garantipensioner, sjuk- och föräldrapenning samt studiemedel. Det har beräknats till 40.300 kronor av Statistiska centralbyrån för år 2007.
Jämfört med årets prisbasbelopp är det en höjning med 600 kronor som baseras på förändringen av konsumentprisindex, KPI, mellan juni 2005 och juni 2006.


INFÖR skolstarten kan det vara bra att se till att barnen har ett fullgott försäkringsskydd, inte bara olycksfallsförsäkring utan också en sjukförsäkring. Risken för att råka ut för skador i trafiken är tre gånger större för 15-åringar än för personer över 35 år, enligt Länsförsäkringars skadestatistik.
Det försäkringsskydd som barn har via skolan varierar mellan kommunerna. På vissa platser är barnen olycksfallsförsäkrade dygnet runt och i andra bara under den del av dygnet när de är i skolan.


DET kan finnas flera skäl till att gifta sig, inte minst ekonomiska.
Vid ett samboförhållande är det enbart bohaget och bostaden som införskaffats för gemensamt bruk som parterna delar på vid en eventuell separation. Det kan leda till stora orättvisor, påminner Nordea.
Sambor ärver heller inte automatiskt varandra. Däremot kan man upprätta ett testamente, men det ger inte ett likvärdigt ekonomiskt skydd som för gifta personer.


FÖRSOMMARENS stora börsras nådde botten i juni och börsen har återhämtat sig något men än är det för tidigt att blåsa faran över. Trots stark konjunktur ser fortsättningen på börsåret ut att bli skakig, till stor del på grund av en nervös marknad, skriver SEB.


DE yngre på arbetsmarknaden ­känner inte till ­tjänstepensionens ­betydelse för den framtida ­pensionens storlek. Åtta av tio i åldern 28 till 40 säger sig ha ­otillräckliga kunskaper om hur ­pensionssystemen är uppbyggda.
Sex av tio uppger att tjänstepensionen inte har någon betydelse för deras val av arbetsgivare. De riskerar därmed att få flera tusenlappar lägre pension varje månad, skriver Skandiabanken.


I OKTOBER kommer det första ­numret av Fondbranschen, en ­oberoende tidning inriktad på den svenska fondbranschen. Den ska komma ut varannan månad och innehålla nyheter, intervjuer, porträtt av fondbolag, gästkrönikörer samt analyser av enskilda fonder.


DANSKARNA har de senaste åren betalat mer i skatt för sitt boende än svenskarna trots att danskarna varken har reavinst- eller förmögenhetsskatt. Men Sverige tar förmodligen över förstaplatsen från Danmark, om den föreslagna frysningen av fastighetsskatten inte genomförs.
Det visar en rapport från Handelns utredningsinstitut som gjorts på uppdrag av Villaägarnas riksförbund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!