Italienskt – det enkla köket

Det italienska köket Àr dyrkat vÀrlden över. Med rÀtta.Mat som Àr lÀtt att laga och lÀtt att Àlska gÄr alltid hem.I dag bjuder vi pÄ enkla italienska favoriter.

VÀrldens snabbaste och enklaste pastarÀtt svÀnger du ihop medan vattnet kokar.

VÀrldens snabbaste och enklaste pastarÀtt svÀnger du ihop medan vattnet kokar.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbottens lÀn2014-03-15 05:00

I min ungdom bodde jag ett Är i Milano, en lÀrorik tid som fick större betydelse för mitt liv Àn jag nÄgonsin hade kunnat ana. Bland annat lÀrde jag mig att Àlska mat. PÄ riktigt. Riktig mat.

Man mÄste faktiskt lÀra sig att se det vackra och goda i det enkla. Vi Àr rÀtt kassa pÄ det, vi svenskar. Vi har en tendens att krÄngla till saker.

Den vanligaste reaktionen nÀr svenskar gÄr pÄ restauranger i Italien Àr "Men vad fÄr man till?". Vi kan helt enkelt inte förstÄ att en köttbit klarar sig bra pÄ egen hand. Om det Àr rÀtt köttbit. Salladen kan vi Àta innan eller efterÄt. Och dÄ smakar den TOMAT. Inget annat. Mer Àn möjligtvis en gudabenÄdad olivolja, direkt nedstigen frÄn himmelriket.

Det Àr lite sÄ man mÄste tÀnka för att hitta rÀtt i det italienska köket. En smak i taget. TÀnk enkelt, tÀnk kvalitet.

Under Milanotiden gjorde jag ett försök att bjuda italienare pĂ„ min, i mitt naiva tycke, fabulösa köttfĂ€rssĂ„s. Det blev kalla handen direkt. "No, no, no – det smakar alldeles för olika", löd domen. För mĂ„nga och spretiga smaker pĂ„ samma gĂ„ng. SĂ„dant begrep jag inte dĂ„.

Men nu har jag Àtit mig runt Italien flera gÄnger om och lÀrt mig att förstÄ och tolka den djupa och Àrliga kÀrleken till mat som byggde detta smÄtt kaotiska land.

Det handlar om en respekt för rÄvaran. NÄgot som börjar dyka upp mer och mer pÄ den svenska gastronomihimlen, Ätminstone pÄ riktigt bra restauranger. Det Àr mer Àn glÀdjande.

PÄ hemmaplan Àr mitt rÄd: Förenkla och vÀlj dina rÄvaror med omsorg. Utnyttja den smak som finns till max. LÄt till exempel alltid pastan koka med i sÄsen mot slutet för att suga Ät sig smaken.

Investera i en god olivolja, ett bra pastamÀrke, goda burktomater och en prima bit parmesan, sÄ kommer du lÄngt.

Och glöm inte det allra viktigaste i det italienska köket: sitt ned och Àt tillsammans. LÀnge.

Buon appetito!

Recept

Pasta Pomodoro

(Tomatpasta)

4 personer, 20 minuter

Ett prima exempel pÄ snabb och enkel italiensk mat dÀr allt hÀnger pÄ bra rÄvaror. SÄ hÀr Ärs satsar jag pÄ romanticatomater, eller kvalitetstomater pÄ burk, exempelvis av mÀrket Mutti. VÀlj ett bra pastamÀrke, till exempel De Cecco.

500 g spaghetti

salt

olivolja

2 vitlöksklyftor, hela

2 smÄ torkade chilifrukter alt. 1 nypa chiliflakes

1 ask romanticatomater, delade i halvor

flingsalt

1 kruka basilika

nyriven parmesan

nymalen svartpeppar

Koka pastan i vÀlsaltat vatten tills den nÀstan Àr fÀrdig (ungefÀr koktiden minus en minut).

Under tiden vÀrmer du en rejÀl skvÀtt olivolja i en stor stekpanna, lÀgg i vitlök och chili och frÀs tills vitlöken börjar ta fÀrg utan att bli brÀnd. Plocka upp de hela chilifrukterna (flakes fÄr ligga kvar) och kasta. TillsÀtt tomater och lÄt puttra medan pastan blir klar. Ta upp och kasta vitlöken om du vill.

LÄt pastan rinna av (spara cirka 1 dl av kokvattnet) och hÀll sedan ned i stekpannan tillsammans med det sparade pastavattnet. Strö över lite flingsalt och blanda vÀl. LÄt puttra i cirka 1 minut, tills spaghettin Àr "al dente". Blanda vÀl.

Riv över basilikablad och rejÀlt med parmesan, peppra och rör om.

Servera genast, gÀrna med extra parmesan vid sidan om.

Tagliata di manzo

(Strimlat nötkött)

4 portioner, 15 minuter

Enklare Ă€n sĂ„ hĂ€r kan det knappast bli. Rena, hĂ€rliga smaker – precis som italiensk mat ska vara nĂ€r den Ă€r som bĂ€st.

700 g entrecÎte av god kvalité (biff eller bit)

4 msk olivolja

cirka 2 msk hackad rosmarin

3 hela svartpepparkorn

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

flingsalt

nymalen svartpeppar

rucola

parmesan

LÀgg köttet i en bunke. Blanda olivolja, rosmarin, svartpepparkorn och vitlök. HÀll marinaden över köttet, gnid in den ordentligt och lÄt det ligga och dra i minst 10 minuter.

Hetta upp en stor stekpanna sÄ att den blir riktigt het. Bryn köttet runt om, i omgÄngar om du anvÀnder biffar, tiden beror pÄ hur rött du vill ha det. Salta och peppra mot slutet.

LÀgg upp köttet pÄ en skÀrbrÀda, skÀr i strimlor och slÄ över stekskyn. Ta bort eventuellt brÀnd vitlök.

Rucola med flagad parmesan Àr gott till.

Risotto al limone

(Citronrisotto)

4 portioner, 40 minuter

Hemligheten med en lyckad risotto Àr att vÀlja rÀtt ris och att röra mycket. Risotton ska vara krÀmig, nÀstan som en tjock soppa.

2 liter hönsbuljong

smör

olivolja

1 gul lök eller 4 schalottenlökar, finhackade

6 dl risottoris, t ex arborio eller carnaroli

1 1/2 dl vitt vin

salt

1 Àggula

1 citron, skal och saft

1 1/2 dl fÀrskriven parmesan

bladpersilja eller rosmarin

Koka upp buljongen och lÄt den stÄ och sjuda.

SmÀlt en klick smör och lite olivolja i en tjockbottnad kastrull pÄ medelvÀrme. TillsÀtt lök och lÄt den svettas tills den blir glansig och genomskinlig, 2-3 minuter.

Höj vÀrmen och tillsÀtt riset, lÄt frÀsa under omrörning tills riskornen blir glansiga och genomskinliga, cirka 1 minut.

SÀnk vÀrmen och hÀll pÄ vin. LÄt det koka in. TillsÀtt en mugg buljong. LÄt vÀtskan sjuda tills den nÀstan försvunnit. TillsÀtt ytterligare en mugg buljong och rör om kraftigt. FortsÀtt pÄ samma vis i cirka 15-20 minuter eller tills riset Àr al dente, det ska inte vara hÄrt men inte heller för mjukt. TillsÀtt ytterligare en mugg buljong mot slutet.

Vispa ihop Àggulan med rivet skal och saft frÄn citronen. Rör sakta ned Àggblandningen i riset och blanda vÀl. TillsÀtt parmesan och rör om. TillsÀtt eventuellt mer buljong om det behövs. Rör ned en rejÀl klick smör. Smaka av med salt och peppar och servera genast, gÀrna pÄ varma tallrikar.

Garnera eventuellt med bladpersilja eller fÀrsk rosmarin.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om