Köket som kan byta utseende
För att matcha husets stil utan att bli alltför lantligt, fick det nya, vita köket sällskap av svarta vitvaror och ett linoleumgolv i två grå nyanser. Köksbordet lämnade plats för en rejält tilltagen köksö på hjul och diskbänken fick hederplatsen framför fönstret.
Foto: Linda Wikström
Ändå ville vi inte ha överslag av lantlig romantik som det lätt kan bli i ett hus i gammal stil. Till slut föll valet på ett vitt Ikeakök som kompletterades med svarta vitvaror och en neutral mörkgrå, enfärgad tapet med lite struktur.
Att komplettera och byta ut gardiner eller accenter är lätt och gör att köket kan byta utseende på en eftermiddag.
Trots de mörka inslagen känns hela rummet mycket ljusare än tidigare och särskilt nu under sommaren kommer allt väl till sin rätt.
Skillnaden mellan det gamla och det nya är milsvid, att fixa och trixa i ett modernt kök kan bara beskrivas som en ren och skär fröjd. Att sedan sommaren är i sin linda gör inte det hela sämre.
Svalkande soppa
Sommarmat för mig innebär enkla recept och rena, svala smaker med inslag av hetta. Och även om nästan ingenting slår en sillunch i min värld så finns det förstås annat att upptäcka.
Vad sägs till exempel om en svalkande smakrik soppa i skuggan på altanen? Den går ju för övrigt alldeles utmärkt att hälla i en termos och packa ner i picknickkorgen också om man så vill ... Ha en riktigt god och härlig sommar!
Namn: Maria Lindgren, 46, reporter och redigerare på C.
Familj: Jan-Erik Innala, 47 och Cajsa, 9 år. Jan-Eriks två vuxna söner, en utflyttad och en hemmaboende.
Recepten
Gratinerad rågbrödsslice med karamelliserad rabarber
3–4 portioner
1 rund rågsurdegskaka (av finsk typ)
140 g ädelost
1–2 stjälkar rabarber
3 msk smör
0,5 dl honung
1–3 msk socker
1 tsk riven färsk ingefära
1) Dela rabarbern i 5 cm långa bitar och dela dem sedan på längden om de är tjocka.
2) Koka upp smör, honung, ingefära och socker och tillsätt rabarbern.
3) Sjud tills de är bara nätt och jämt mjuka, de ska fortfarande ha den mesta spänsten kvar. Passa noga.
4) Smula eller hyvla ädelosten på rågbrödet och gratinera i 150 grader tills osten har smält.
5) Garnera rågbrödet med rabarber och kryddkrasse.
6) Skär upp i lagom stora bitar.
7) Avsluta med några varv med pepparkvarnen.
Grön gazpacho med getostkräm och quinoagroddar
4 portioner
två gröna eller gula, skalade tomater
1 skalad gurka
2–3 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 grön chilifrukt
1 dl olivolja
1 pressad lime+rivet skal
1 tsk mald spiskummin
0,5 kruka av vardera koriander, basilika och timjan (eller de kryddörter man föredrar mest)
0,5 knippa dill
1 knippa persilja
7 dl kycklingbuljong
3 skivor kantskuret ljust bröd, gärna surdegsbröd
1) Skär ner grönsakerna i bitar och kör tillsammans med olja och kryddor i mixer eller matberedare tills allt är finfördelat.
2) Låt blandningen stå i kyl i några timmar eller över natten.
3) Mixa sedan soppan slät tillsammans med bröd och buljong.
4) Smaka av med salt och svartpeppar.
Getostkräm
4 portioner
75 g bredbar getost
3 dl fil
1 tsk kummin
1 tsk honung
salt
peppar
rostade solroskärnor
1) Låt filen rinna av i ett kaffefilter tills ungefär 1 dl återstår.
2) Rör ihop ost, avrunnen fil, honung och kummin. Smaka av försiktigt med salt och peppar.
3) Lägg en klick ostkräm i varje sopptallrik och toppa med quinoagroddar och
”fattigmanspinje” – rostade solrosfrön.