Lustläsning för en lååång sommar i solen

Sköna soliga sommardagar - sommaren är full av dem. Eller också piskar regnet sommaren ur oss.I vilket fall som hlest, avstressande böcker med sommarläsning är det aldrig fel att bunkra upp med.Rolf Nilsén förmedlar lästips som räcker hela sommaren lång.

Foto:

Norrbottens län2010-07-02 06:00
Sommaren kan aldrig bli fel med en, flera eller varför inte allesammans av dessa formidabelt fabulösa böcker.

Håll därför till godo och LÄS!

Färgstarka levnadsöden

Tell The Truth Until They Bleed Josh Alan Friedman Backbeat Books; USA, 2008

Josh Alan Friedman är den sortens musik- och vad-som-helst-annat journalist som jag faller ohjälpligt handlöst inför. Han skriver färgstarkt, träffsäkert, okonventionellt, robust men även känsligt om färgstarka levnadsöden - inom företrädesvis den amerikanska nöjes- och musikbranschen.

Den här boken, som kostar dryga hundralappen på Amazon, Barnes & Noble eller någon annan boksajt på nätet, har undertiteln "Coming Clean In the Dirty World of Blues and Rock’n Roll". Det täcker bra vad det handlar om. Är man intresserad av det ganska vidsträckta ämnet så bör man fascineras svårt av den generösa intervjun/porträttet av Jerry Leiber, som med Mike Stoller svarade för en majoritet av Elvis’ hits. Det är starten. Därefter ramlar också prydligt svavelosande och dundrande rapporter in om Doc Pomus (en annan legendarisk songwriter), bluesmän som Johnny Winter, The Fabulous Thunderbirds, drog- och spritimpregnerade Texasmusiker som Keith Ferguson och Tommy Shannon, the one and only Dr. John (för 25 år sedan skakade jag hand med honom på Lone Star Café i New York och jag har tvättat handen sedan dess men - med tvekan), och många andra. Kända och okända. Samtliga med osviklig betydelse för rock- och bluesmusikens historia och utveckling. Mycket skön läsning. Perfekt för vilken solstol eller hammock som helst. Hoppas att ingen kommer på tanken att översätta den, så att originalets träffsäkra stil förblir intakt.

Bjässe till biografi

Citizen Schein

Red. Lars Ilshammar, Pelle Snickars & Per Westerlund Mediehistoriskt arkiv; Kungliga biblioteket, 2010

Årets kanske lyxigaste och mest konsekvent genomarbetade bok ägnar sig i många kapitel, ännu många flera bilder samt en två dvd:er med bitvis sensationellt innehåll, åt den man som inte enbart skapade Svenska Filminstitutet utan som alla gånger får lov att räknas till den moderna svenska mediehistoriens mest inflytelserika personer (och myter).

Harry Schein - heltäckande, om man försiktigt säger så. Ur samtliga kända perspektiv. Även de obekväma och kantiga. Boken (mycket vacker, sälunge-tung, exceptionellt snyggt layoutad och försedd med en stilfull titelparafras till Scheins favoritfilm; Orson Welles Citizen Kane (En sensation) är en guldgruva av fakta, tyckanden, skvaller, faksimil av gamla svårlokaliserade artiklar, informationer och annat. Stort och smått, perifert och viktigt, roligt och kanske alltför docerande akademiskt ibland; för att uppnå ett helhetstäckande grepp på den svårfångade kedjerökaren och obotlige Cutty Sark-drickaren Schein. Både beundransvärt och omtumlande.

Ännu en jättebra biografi

Stockholmskärlek - En bok om Hjalmar Mehr

Björn Elmbrant Atlas; 2010

Mycket generös och genomarbetad biografi, på närmare 500 sidor, om den den både färgstarke och stridbare kommunpolitikern Hjalmar Mehr (1910-1979), som numera mest (och orättvist) associeras med rivandet av "halva Stockholms city" och med den så kallade "almstriden" i Kungsträdgården i början av 70-talet, som Mehr förlorade och därefter avgick.

Elmbrants bok visar på betydligt flera sidor av Mehr och berättelsen om den mycket bildade invandrarsonen (hans föräldrar kom från det dåtida Ryssland) och i stora stycken är den här biografin lika spännande som en thriller. Under många år hade Mehrs fru Liselotte ett förhållande med den ryske författaren Ilja Ehrenburg, något som Mehr accepterade. Det var också Mehr som främst drev på om bostadsbyggandet, tunnelbanan och skärgården i Stockholm, samt om Kulturhuset och Stadsteatern. En stor och stridbar liten man. Speglad i en av årets suveränt självklara biografier.

Bästa sommarreportaget

Campingland

Josefin Olevik Alfabeta; 2009

Med undertiteln "En berättelse om flintastek, flukthål och förtältsromantik" tar frilansskribenten Josefin Olevik tag i en värld som var helt främmande för mig. Men välbekant för åtskilliga andra.

Campinglivet - Hon hyrde en husbil och styrde ut på jakt efter campinglivets själ. Det blev en både roande, allt mera initierad och nyfiket frapperande berättelse om vin med dålig alkoholhalt, tangakalsonger, den stenhårt hierarkiska samvaron på campingplatser, regniga dagar och vad man gör då och väldigt mycket annat. Nödvändig läsning för alla husvagnsägare. Men inte enbart för dem. Ett rent allmänt sett väldigt skickligt reportage också.

Superstark deckare

Alltför nära

Linwood Barclay Kabusa Böcker (översättning Elisabeth Fredholm); 2010

En av förra årets allra bästa deckare var den dunkelt hotfulla Utan ett ord, virtuost skriven av kanadensaren Linwood Barclay. En bedrift som man kommer att minnas riktigt länge.

Nu kommer uppföljaren, Alltför nära. Och fantastiskt nog är den minst lika upphetsande bra! Vi snackar nageltuggarspänning av kvalificerad kaliber här, i berättelsen om 17-årige Derek Cutter som gömmer sig i det övergivna grannhuset för att få vara i fred, när grannarna plötsligt kommer hem - och prompt blir ihjälskjutna av okända mördare. Men: kom mördarna verkligen till rätt hus - eller skulle de faktiskt hem till Derek? Mera spännande än vad det blir här - det blir det bara synnerligen sällan. Det går knappt att lägga ifrån sig boken innan man har hackat i sig den till slut. Mycket tung rekommendation!

Initierad hollywoodhistorik

Easy Riders, Raging Bulls - How the Sex-Drugs-And- Rock’n Roll Generation Saved Hollywood

Peter Biskind Simon and Schuster; 1998

Det här är nog alldeles bestämt en av de mest underhållande, fantastiskt initierade (läs: seriöst skvallriga) och oavbrutet medryckande sidvändare om det moderna Hollywood som jag någonsin har drabbats av.

Biskind beskriver ingående (och med massor av färgstarka personporträtt och citat) hur det sena 60-talets dinosaurie-föråldrade Hollywood närmast brutalt rycktes ur sin Törnrosa-sömn av den nya Easy Rider-generationen, som förde med sig sånt som Gudfadern, Hajen och mycket annat. Mängder med dårar,droger samt genier och original. Kan bara inte bli bättre, inom sin genre.

Oförglömlig roman

Berättelsen om Edgar

David Wroblewski Natur & Kultur (översättning av Rebecca Alsberg); 2009

Över 600 sidor om hunduppfödning på en ödsligt belägen gård i Wisconsin, den stumme pojken Edgar som har ett säreget sätt att kommunicera med hundarna och alldeles särskilt med tiken Almondine, samt pojkens både originella och våldsamma familj.

Det här är den typen av Stor Amerikansk Roman som man fastnar direkt och oemotståndligt i. Språket är vackert och mustigt, fyllt av bilder. Och författaren är (otroligt nog) debutant. Välj den här som sommarläsning och ni kommer vare sig att märka (eller strunta i det) om det regnar, snöar eller om solen skiner.

En riktigt bra reportagebok

Reportage - att få fakta att dansa

Anders Sundelin Leopard förlag; 2008

Det skrivs jäkligt många astråkigt pretentiösa böcker om journalistik, som är ungefärligen lika upphetsande som en statlig utredning och charmfullt läs- och skrivlockande som en akut sprickfärdig hemorrojd.

Men det gäller ju inte alls Anders Sundelins Reportage - att få fakta att dansa. På intet sätt. Den kan läsas av var och en som giller att läsa riktigt välskrivna reportage. Och även användas som lärobok, av de som vill skriva sådana själva. Sundelin gillar Den Nya Journalistiken och exemplifierar generöst med intervjuer och utdrag ur texter av rockärmsess som Jimmy Breslin, Hunter S. Thompson och Bob Greene. Och den kanske bäste av dem alla - Gay Talese, som i ett nummer av Esquire på 60-talet skrev ett oöverträffat porträtt av Frank Sinatra. Utan att någonsin komma honom närmare än tre meter. Inga svenskar? Jodå, Jolo. Helt enkelt: strålande läsning. Om strålande skribenter. Då så. Och nu då. Kan sommaren bara börja Kom igen!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!