Ett tydligt barndomsminne är den lilla ryggsäcken som packades med prickigkorvsmörgås, blandsaft i sirapsflaska och ett paket med Mariekex. Då var vi redo för en tur till badstranden, där vi lätt kunde bli kvar hela dagen. Känslan och smaken av ett Mariekex som mjuknat i värmen dröjer sig fortfarande kvar på tungan och frammanar minnen av ändlösa sommarlov och total frihetskänsla. Och det är inget fel alls med vare sig limpmackor, kex eller saft i plastflaska, det kan absolut vara gott nog för en fikapaus efter ett dopp i det blå. Men visst känns det härligt att uppgradera strandfikat till en matig picknickkorg som räcker hela dagen. Ja, förutsatt att maten hålls väl kyld förstås och då är det klokast att byta korgen mot en rejäl kylväska.
Min åsikt är att mat som äts ute i det fria måste uppfylla vissa krav. Den ska helst gå att äta med händerna, eller möjligen med en liten plastsked. Den ska vara portionsförpackad eller gå lätt att servera i muggar eller glas. Även om hoppet fortfarande lever om en varm sommar tycker jag att picknickbuffén gärna får innehålla någonting varmt, eftersom sommaren i Norrbotten är av det nyckfulla slaget. Om regnmolnen drar in är det inte fel att kura ihop sig under ett tak någonstans och servera lite varm soppa ur termos. Korgen eller kylväskan då, ska innehålla både nyttigheter och godsaker för en bra balans. Något som ger snabb energi och något som släcker törsten. Något som mättar och något gott efteråt. Smidigare än det mesta är mat som kan lindas in och ätas med händerna. Wraps, med andra ord. Jag är mycket förtjust i själva idén med att linda in det som råkar finnas hemma. Rester efter grillmiddagen, rökt eller gravad fisk eller varför inte färsbiffarna som blev över efter söndagsmiddagen? Minus gräddsåsen och i sällskap med krispiga grönsaker och en sås med sting blir de någonting helt annat. För det där med picknick får gärna vara både lyxigt och enkelt på en och samma gång- något det faktiskt kan bli med lite förberedelser.
Så hitta ett lämpligt utflyktsmål eller ta en tur lite så där på måfå. Kanske finner du ett nytt smultronställe någonstans i sommar. Det behövs ingen märkvärdig miljö för att njuta av en god picknick. Som de flesta redan vet räcker det med att vara utomhus för att maten ska smaka bättre. Oavsett om det är hemma på verandan eller uppe på en fjälltopp.
Wrap med långlagat lamm, picklad rödlök och myntayoghurt
Lammstek som smälter i munnen och tillbehör som piggar upp
Till ungefär 8 wraps, beroende på hur mycket du fyller dem.
Långlagat lamm
Slå på ugnen på 120 grader
1 kg lammstek
6 vitlöksklyftor
1 låda körbärstomater
1 tsk kardemummakärnor
1 msk spiskummin
1/2 msk hela nejlikor
1 tsk hel sichuanpeppar (om du inte får tag i den, ta vanlig svartpeppar eller torkad chili)
salt
3-4 dl vatten
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med knivens bredsida mot skärbrädan. Skär små snitt i lammsteken och peta ned vitlöksklyftorna. Mortla nejlikor, kardemumma och sichuanpeppar. Gnid in köttet med kryddblandningen. Salta köttet runtom om. Lägg lammsteken i en ugnsfast form. Skiva löken och kläm sönder tomaterna och placera runtom köttet. Slå på tre-fyra dl vatten, till vätskenivån går ett par centimeter upp på formen. Täck köttet med aluminiumfolie och ställ in i ugnen. Tillaga i 7-8 timmar, tills köttet går att dra isär lätt med en gaffel. Inför servering dras lammet isär i "trådiga" bitar. Lägg upp på ett fat och slå över steksky. Salta eventuellt mer om det behövs.
Picklad rödlök
1 dl ättiksprit 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 rödlökar
1 tsk salt
Koka upp vatten, socker och ättika. Ställ åt sidan. Skiva rödlöken tunt och lägg i en skål. Slå lagen över löken och låt stå tills vattnet har svalnat. Löken är färdig att servera direkt, men håller någon vecka om den förvaras i kylskåp.
Gurkyoghurt med vitlök och mynta
500 gram turkisk yoghurt
1/2 gurka
1 rejäl vitlöksklyfta
1 kruka färsk mynta
1/2 msk flytande honung
Salt, peppar
Riv gurkan på rivjärnets grova sida. Riv vitlöken på den fina sidan. Blanda i en skål med yoghurten. Hacka i myntan och smaka av med salt och peppar. Såsen vinner på att stå i kylen en stund innan servering, så att smakerna hinner framträda ordentligt.
Använd med fördel stora tortillabröd när du gör wrapsen. Lägg på kött och valfria grönsaker, ruccolasallad och körbärstomater passar bra till. Klicka över yoghurtsåsen och avsluta med lite picklad rödlök. Rulla ihop och fäst med en tandpetare. Stick ned wrapsen i papperspåsar så blir de enkla att äta, eller linda in dem i smörpapper. Om de inte ska ätas inom någon timme kan man med fördel ta med fyllningen i burkar med lock och låta var och en göra sin egen wrap på plats. Då undviker man att brödet blir blött.
Wraps med halloumi, hummus och salladslök
Fräscha, vegetariska wraps. Halloumin ger både sälta och tuggmotstånd.
Till ungefär 6 wraps, beroende på hur mycket du fyller dem.
Hummus
1 burk kikärtor (410 gram)
2 msk tahini (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka persilja
lite pressad citron
olivolja
salt
Mosa kikärtorna med en stavmixer. Blanda i tahini, finriven vitlök, persilja och citronsaft. Späd med olivolja till lagom konsistens, jag tycker att den ska vara ganska fast. Smaka av med salt. Stek halloumiosten (beräkna minst tre paket) i skivor tills den får en gyllenbrun, knaprig yta. Varva halloumi, hummus, strimlad salladslök och skivade tomater i tortillabrödet. Groddar ger ett skönt krisp, vi använde alfalfagroddar. Rulla ihop på samma sätt som i receptet ovan.
Soppa med ugnsrostade tomater
I ugnen framträder sötman i tomaterna och soppan är perfekt att ta med sig i termos. Lite pasta gör den mer matig.
Till 6 portioner
Sätt ugnen på 225 grader
10 mogna tomater
1 röd paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
några kvistar färsk timjan, eller 1-2 tsk torkad
flingsalt
olivolja
lite flytande honung
1/2 vatten
1 portion spaghetti enligt mängdanvisning på paketet
Skär tomaterna i klyftor och paprikan i bitar. Det går bra att skära grovt, eftersom grönsakerna ändå ska mixas. Skiva löken och hacka vitlöken. Lägg allt i en långpanna och ringla över olivolja. Vänd runt grönsakerna i oljan. Strö över flingsalt och lägg på timjankvistarna. Rosta grönsakerna i ugnen tills tomaterna och paprikan är helt mjuka. Skrapa ned allt i en kastrull, ej teflon. Mixa grönsakerna och späd med vatten. Möjligen behövs mer vatten beroende på hur mycket vätska det är i grönsakerna. Soppan ska inte vara för tjock. Bryt spaghettin i bitar och lägg i. Koka upp soppan och låt sjuda några minuter till så att pastan mjuknar. Smaka eventuellt av med mer salt och lite honung om tomaterna är väldigt syrliga. Häll upp på termos och servera i muggar.
Fruktsallad med chilisocker
Fruktsalladen får en rejäl skjuts av lite torkad chili som mortlas ihop med råsocker och strös över. Smaken blir mer vuxen. Ta med chilisockret i en liten burk med lock, så kan var och en strössla över efter smak. Och små picknickdeltagare slipper uppleva att frukten "smakar starkt".
1 liten vattenmelon
1 cantaloupe- eller galiamelon
1 liter jordgubbar
2 lådor physalis
Chilisocker
1/2 dl råsocker
torkad chilifrukt eller chiliflakes, anpassa mängd efter styrka.
Skär melonen i tärningar. Rensa och skiva jordgubbarna. Skär varje physalis på mitten. Blanda ihop frukten i en burk eller skål som går att ta med. Väl framme serveras fruktsalladen till var och en i plastmuggar. Strö över chilisocker och blanda runt med sked. Ät och njut. Hett och svalkande på samma gång.
Chokladbollar i raw food-stil
De här chokladbollarna är av det nyttigare slaget- och vansinnigt goda. Riktiga raw food-entusiaster använder inte havregryn, men jag tycker att de ger bra konsistens.
15 små chokladbollar
1 dl torkade fikon
1 dl torkade dadlar
1/2 dl gojibär
2 dl havregryn
4 msk kokosolja
3 msk kakao
2 msk starkt kaffe
Kokos att rulla bollarna i
Mixa dadlar, fikon och gojibär med kaffet och kokosoljan. Jag tycker det är enklast att köra det i hushållsmixern, men möjligen kan det gå med en kraftfull stavmixer. Rör i havregryn och kakao. Ställ kallt en halvtimme om konsistensen är för lös. Forma små bollar och rulla dem i kokos. Dessa måste förvaras svalt, så här är det en bra kylväska som gäller. Alternativt äter man upp dem fort!
BBQ-popcorn i pappersstrut
Papperstrutar är inte bara ett snyggt sätt att servera popcorn på, det är praktiskt också. Använd papper som är ungefär som kopieringspapper i tjocklek för stadiga strutar. Tidningspapper är också snyggt, men kanske inte helt hygieniskt. Rulla strutar och fäst ihop dem med tejp. Glöm inte att lämna plats upptill så att strutarna går att vika igen innan de packas ned.
Häll rapsolja i botten på en kastrull. Täck botten med popcornmajs. Poppa klart och salta lätt. Tillsätt grillkrydda och skaka om ordentligt. Häll upp i portionsstrutar.
Citronlemonad
Den här lemonaden är fantastiskt god och läskande. Receptet har jag lånat från Leila Lindholms bok A piece of cake.
8 citroner
2 lime
5 dl vatten
2,5 dl strösocker
Pressa citron och lime. Blanda i vatten och rör i sockret tills det smält. Häll upp på flaska och servera väl kyld.