Med stigande ålder kommer krämporna

nnn Vad händer med en hund som åldras? Jo, den blir i regel lite större. Fetma är det största ­problemet hos äldre ­hundar.
nnn - De rör sig ­mindre, men får lika mycket mat som ­tidigare, säger ­veterinären Pia Åström på Djursjukhuset ­Gammelstad.

Norrbottens län2006-05-29 06:00
En hunds åldrande påminner mycket om en människas åldrande. En hel del får diabetes och drabbas av förslitningsskador i leder. Inre organ som lever och njure slits, i synnerhet levern som sedermera får "äta upp" det hunden äter upp. Levern bearbetar all föda i hundens tarm.
En del hundar kan drabbas av så kallat ­blåsljud i hjärtat som kan ha sin grund i att klaffarna läcker.
Hörseln blir sämre och en del kan ­drabbas av dövhet - ibland kan ägarna säga att ­hörseln försvann över en dag.
Hunden ser också lite sämre och kan dabbas av starr, men det är inte så ­vanligt. ­Grumlighet i vitan förekommer ganska ofta hos åldringar, men det behöver inte innebära att hunden ser väsentligt sämre.
Men det allra största problemet för ­åldrande hundar är, enligt Pia Åström, fetma. ­Orsakerna är att de rör sig mindre, men får minst lika mycket mat som tidigare samt att ämnesomsättningen blir lägre.
- Med fetma följer också en hel del ­följdsjukdomar. Det är större risk för ­diabetes, hjärtat får jobba hårdare, ­lederna tar mer stryk och så vidare, ­säger Pia Åström.
Ju äldre hunden blir desto mer sover den också.
- Ett gott råd är att ägaren kommer på årlig hälsokontroll när hunden börjar bli lite äldre så att man kan hålla koll på blodvärden, levervärden och mycket mera för i regel kommer försämrade värden smygande, säger hon.

Dags för avsked
Hundarna blir, tack vare bättre djursjukvård och att de sköts om bättre, bara äldre och äldre.
- Sedan vi startade djursjuk­huset 1989 har medelåldern för våra ­patienter säkert ökat med två år, säger Pia Åström.
Men till slut ställs alla djurägare ­ofrånkomligen inför den hemska ­frågan:
När är det dags att ta avsked av sin trogne kompis som gett en villkorslös kärlek?
- När hunden lider. Ofta känner matte eller husse på sig det, men frågar mig och vill att jag säger det åt dem. Ibland måste de få åka hem och smälta det hela och sedan komma tillbaka nästa dag. Det är svårt att rent generellt säga när, man måste titta på den totala bilden. Men jag tror inte att det är många som lider i onödan, svarar Pia Åström.
Hon fortsätter:
- Bland det värsta som finns är när man ­sitter framför en 80-årig dam som vet att ­detta är hennes sista hund i livet och så måste jag säga att det är dags att ta avsked.
Djuren kremeras på Djursjukhuset ­Gammelstad och nästan hälften av ägarna vill ha tillbaka askan.
- Banden till husdjuren blir bara starkare och starkare, säger Pia Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!