Nytt stopp för torsk rekommenderas

Norrbottens län2006-06-15 06:00
MAN kan gott behöva någon att hålla i handen om man plötsligt får en vegetarian i huset. Eller om man själv beslutat sig för att lägga av med kött, men inte har så bra koll.
Den här boken är tänkt som nybörjarvegetarianens bästa vän i köket. Det är en klok tanke och en viktig uppgift. Här får man lära sig om ­nyttiga näringsämnen, enkla rätter att laga själv och mer komplicerade buffébak. En lakto-ovo-vegetarisk kokbok som riktar sig till hela familjen, men ändå känns mer tänkt till den yngre generationen.
Desto tråkigare att konstatera att energin knappast har lagts på formgivningen. Designen hade kunnat kännas enormt mycket mer hipp och målgruppsinriktad än så här. Skolbokslayout lär knappast locka några tonåringar. Men maten ska säkert smaka.DET är fortfarande ont om torsk i Östersjön. Organisationen ICES, Internationella havsforskningsrådet, rekommenderar återigen fiskestopp för torsk i Kattegatt och östra Östersjön. Däremot bedömer man att sillen/strömmingen tål ett utökat fiske.
Fiskeriverket bedömer ändå att systemet med fiskedagar bör införas. Det innebär att fiskare tilldelas ett antal dagar där de kan ta i land all fångad fisk, i stället för att som nu tvingas kasta delar av fångsten.



SJUNGER parmesanosten på sista versen och börjar bli hård och ­tråkig? Kasta den inte. Lägg i stället ostkanten i en plastpåse i frysen. Parmesanskalkar ger nämligen en förnämlig smak när man kokar soppa. Det är bara att slänga i ostkanten direkt från frysen. Väl beprövat knep hos italienska matmammor.


HANNA Engholm, Sofie Bengtsson, Line Olsson och Frida Lindberg från Kvarnsvedens skola klass 5 B i ­Borlänge vann den första upplagan av Coops miljöpris Lilla Änglamarkspriset. De belönas med 10.000 kronor till en klassresa för sin intervju med den ekologiska hönan Signe.
Tävlingen vänder sig till femteklassare och går ut på att deltagarna ska vara unga journalister och göra en intervju med någon de tycker kan mycket om ekologisk mat, miljö och hälsa.


FÖR fjärde året i rad uppmanar ­företaget Electrolux studenter från hela världen att använda sin kreativitet och formge framtidens hushållsmaskiner.
I årets upplaga av tävlingen är deltagarnas uppgift att utveckla ­produkter för förvaring och tillagning av mat som främjar hälsosammare matvanor år 2016. I förra årets upplaga av Electrolux Design Lab deltog över 3.000 studenter från 88 länder.
Grön i köket
Mattias ­Montin,­ ­Camilla Sjödin, ­Jessica ­Sunnebo
ICA Bokförlag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!