Omdebatterad smakförstärkare
Glutamat är ett kemiskt ämne som stimulerar hjärnan att uppleva smakerna mer intensivt än normalt. För livsmedelsindustrin är det en kassako som ökar försäljningen. Men för dig som konsument kan glutamat också orsaka alltifrån migrän och humörsvängningar till astma.
I Sverige har ämnets farlighet debatterats till och från, men av allt att döma har de flesta konsumenter inte tagit till sig varningarna. En orsak kan vara att svenska Livsmedelsverket tillåter användning av ämnet eftersom det är tillåtet inom EU, och därmed anses som ofarligt att använda. - Vi går på EU:s bedömning som pekar på att glutamat inte är farligt att äta i mindre doser, säger Evelyn Jansson Elfberg som är avdelningsdirektör på Livsmedelsverket. Hon menar att det inte finns någon anledning från att avråda från glutamat med reservation för att vissa personer kan drabbas av överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettningar och tryck över bröstet i samband med att de äter asiatisk mat, så kallad Chinese Restaurant Syndrome. Symptomen försvinner ofta inom några timmar och kan enligt Livsmedelsverket även bero på de starka kryddor som används i asiatisk matlagning. - Är man orolig över ämnet bör man naturligtvis undvika att köpa produkter som innehåller glutamat, vilket tydligt framgår i innehållsförteckningarna, säger hon och tillägger att Livsmedelsverket följer utvecklingen i andra länder. Skulle det komma fler rapporter och underlag som pekar på att glutamattillsatser skulle vara skadliga kan dagens hållning omprövas. För Bengt Ingerstam på konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan råder det dock ingen tvekan om att glutamattillsatser borde förbjudas. - Jag kan förstå att livsmedelsindustrin använder sig av glutamat i hårt behandlade halvfabrikat. Eftersom ämnet stimulerar hjärnan luras konsumenten att tro att maten är av bra kvalitet. I själva verket är glutamat ett nervgift som kan orsaka allvarliga skador, säger han och hänvisar till internationella forskningsrön. Bland annat har forskare vid det japanska Hirosaki-universitetet kunnat påvisa att glutamat kan påverka kroppens nervsignaler, vilket bland annat medfört att de thailändska myndigheterna förbjudit all form av glutamatanvändning i landets skolmat. - I Sverige finns fortfarande en stor andel producenter som struntar i riskerna och fortsätter att tillsätta glutamat. Enligt min mening spelar de rysk roulett med kundernas hälsa, säger Bengt Ingerstam som efterlyser en ökad debatt i Sverige om glutamatets var eller icke vara. Bojkotta E-nummer
Samtidigt rekommenderar han alla att läsa innehållsförteckningarna och aktivt välja bort produkter som innehåller natriumglutamat E621. Dessutom bör man vara uppmärksam på att närliggande E-nummer innehåller liknande ämnen, varför även dessa bör undvikas. - Glutamat finns naturligt i till exempel parmesanost eller valnötter. För den som inte utvecklat överkänslighet mot glutamat är det ingen risk att äta dessa produkter. Däremot ska man bojkotta all form av syntetiskt framställd glutamat för att inte drabbas av överkänslighet, säger han.
Glutamat finns naturligt i kroppen eftersom den är en av kroppens 20 aminosyror. Det naturliga ämnet behövs i låga halter för att muskler och nervsystem ska fungera. Vanliga benämningar är natriumglutamat, glutamat eller smakförstärkare. Till exempel: E620 glutaminsyra, E621 natriumglutamat (kallas även smakförstärkare), E622 kaliumglutamat, E623 kalciumdiglutamat, E624 monoammoniumglutamat, E625 magnesiumdiglutamatsamt hydrolyserat protein, i alla former (hydrolyserat sojaprotein, hydrolyserat växtprotein osv.) Källa: Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!