Sallad, paj & juliga chokladbrÀck

Jag har alltid nötter hemma. De bor i en sÀrskild lÄda i kylskÄpet, det Àr nÀmligen dÀr nötter ska bo.

NötbrÀck med choklad.

NötbrÀck med choklad.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Norrbottens lÀn2011-12-03 06:00

De blir snabbt hÀrskna annars, Àven om det Àr trevligt att lÄta dem stÄ framme i en skÄl sÄ hÀr nÀr tomtetider nalkas.
Men den dÀr lÄdan i kylskÄpet fÄr jobba hÄrt kan jag lova. Nötter i salladen skÀnker efterlÀngtat crunch och extra smak. Ett gÀng nötter som toppar soppan blir en angenÀm konsistensbrytare och en nÀve i ugnspannkakan kan bli en ögonöppnare för livet.
Inte för alla
Nötter Àr nyttigt. Nötter Àr gott. Nötter Àr anvÀndbart. Men nötter kan som bekant ocksÄ vara livsfarligt för allergiker.
Egentligen skulle jag vilja sÀtta hÀnglÄs pÄ den dÀr nötlÄdan. Min egen dotter dör om hon fÄr i sig en nöt, och det har varit otÀckt nÀra ögat ett par gÄnger sÄ jag vet hur fasansfullt det kÀnns.
AlltsĂ„ mĂ„ste man handskas yttrest försiktigt med de smĂ„ godingarna, det Ă€r bĂ„de livrem och hĂ€ngslen som gĂ€ller i köket. AnvĂ€nd aldrig samma skĂ€rbrĂ€da som till annat. Diska kniven emellan. FrĂ„ga ALLTID om det Ă€r nĂ„gon som Ă€r allergisk. Dukar du upp en buffĂ© med nötter i rĂ€tterna – sĂ€tt ut en STOR varningslapp.
Men för oss som tĂ„l dem Ă€r de en kĂ€lla till bĂ„de julstĂ€mning och njutning. Även om man kanske ska lĂ€gga band pĂ„ suget emellanĂ„t. Det Ă€r den höga fetthalten som gör att de hĂ€rsknar sĂ„ fort och just dĂ€rför bör man hĂ„lla sig till rimliga mĂ€ngder.
Men en nĂ€vee rĂ€cker lĂ„ngt. Ännu lĂ€ngre om de rostas. Utmana din matlagningsfantasi och tillsĂ€tt dem i nya sammanhang. En bussĂ€ker genvĂ€g till succĂ©.

Sallad med rökrostade macadamianötter
En delikat och
stilig förrÀtt med hÀrliga smaker.

4 portioner, 20 min

75 g macadamianötter
1 msk olivolja
1/2 tsk liquid smoke (rökextrakt, finns i vÀlsorterade livsmedelsbutiker)
flingsalt
2 pÀron
1/2 citron
1 pÄse machésallad
100 g Àdelost
1/2 granatÀpple
balsamicokrÀm

1) Hetta upp olivolja och liquid smoke i en stekpanna. TillsÀtt nötterna, blanda vÀl och rosta tills de fÄtt lite fÀrg och börjar dofta. Akta sÄ att de inte brÀnns!
2) Strö över flingsalt, ta upp nötterna ur pannan och lÀgg Ät sidan.
3) SkÀr pÀronen i tunna klyftor utan kÀrnhus. Pressa över lite citronsaft.
4) Fördela sallad och pÀron pÄ fyra assietter. Smula över Àdelosten.
5) Banka ut kÀrnor frÄn granatÀpplet med baksidan pÄ en slev. Se till att du inte fÄr med nÄgra hinnor.
6) Strö kÀrnorna och nötterna över salladsassietterna.
7) Ringla över lite extra olivolja, citronsaft och lite balsamicokrÀm.


Pekannötspaj
Galet god
amerikansk
klassiker.

Cirka 10 bitar, 90 min

Pajdeg:
100 g osaltat smör
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk socker
100 g kokosfett
1/2 dl iskallt vatten

Fyllning:
5 dl rostade pekannötter
70 g smör
2 dl vit sirap
2 dl brunt farinsocker
1/3 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 Àgg

1) VÀrm smöret tills det Àr mjukt, men utan att det smÀlter.
2) Blanda mjöl, salt och socker i en skÄl. TillsÀtt smör, kokosfett och iskallt vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. KlÀ med plastfolie och lÄt vila i kylen i 20 minuter.
3) Gör fyllningen: SmÀlt smöret. Blanda sirap, farinsocker, salt, smÀlt smör och vaniljsocker.
Vispa Àggen och rör ner i smeten.
4) KlÀ en smord pajform med degen. HÀll över smeten.
5) Fördela de rostade nötterna ovanpÄ.
6) GrĂ€dda i 150 grader i 60–70 minuter, eller tills ytan fĂ„tt fin fĂ€rg och inget fastnar nĂ€r du sticker in en kniv. Om kanterna ser ut att fĂ„ för mycket fĂ€rg kan de tĂ€ckas med folie efter halva tiden.
7) Servera med lÀttvispad grÀdde.


NötbrÀck med choklad
Ett perfekt sÀtt att ta tillvara det sista i nötpÄsarna.

Cirka 12 bitar, 30 min

cirka 2 1/2 dl blandade nötter,
t ex val-, jord-, cashew-, pistasch- och hasselnötter
1/2 dl torkade aprikoser
(och/eller annan torkad frukt
eller bÀr)
200 g mörk choklad
flingsalt

1) Hacka nötterna vÀldigt grovt. Klipp aprikoserna i strimlor (torkade bÀr kan vara hela).
2) SmÀlt chokladen i vattenbad eller försiktigt i omgÄngar i mikron.
3) HÀll ut den smÀlta chokladen pÄ ett bakplÄtspapper.
4) Strö över nötter, torkad frukt och lite flingsalt. Du kan ocksÄ blanda alltsammans i en bunke och sedan bre ut det pÄ papper.
Strö i sÄ fall pÄ saltet efterÄt.
5) StÀll in i kylen och lÄt stelna i minst 30 min. Bryt i bitar och servera som godis.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om