Turkisk offensiv hotar landets turism

Turkiets offensiv i norra Syrien kan innebära konsekvenser för turismen, en av landets viktigaste inkomstkällor.

Turkiets offensiv i Syrien hotar landets turism. Bilden är tagen på en tom sandstrand i Antalya. (Arkivbild).

Turkiets offensiv i Syrien hotar landets turism. Bilden är tagen på en tom sandstrand i Antalya. (Arkivbild).

Foto: Anders Wiklund/TT

Norrbottens län2019-10-22 12:14

Norrbottens Media har pratat med flera resebyråer, bland annat TUI som har charterresor från Luleå till Antalya i Turkiet.

– Turkiet som resemål har ökat mycket de senaste två åren när säkerhetsläget blivit bättre, men vi ser att bokandet av nya resor nu har stannat av, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på TUI.

Enligt Trading Economics, steg Turkiets turismintäkter under andra kvartalet i år 13,2 procent till 7,97 miljarder dollar,  87 procent av intäkterna kom från utländska turister.

Med anledning av offensiven i Syrien avråder Utrikesdepartementet, UD, tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir stad.

– Men till de som är oroliga brukar jag säga att avståndet från Antalya till Syrien är längre än från Stockholm till Sankt Petersburg, säger Anders Lindström, vd på Turkietresor. Han berättar att man får många frågor från oroliga resenärer.

– Det är många som hör av sig. När det sker politiska händelser och jordbävningar i Turkiet är det inget som gynnar en researrangör som har resor till landet som sin affärsidé.

Både TUI och Turkietresor menar att eftersom UD inte avråder från resor till Turkiet, förutom närområdet mot Syrien, så gör de inte heller det.

– Vi gör inga egna säkerhetsbedömningar. Men om UD skulle avråda från resor till Antalya skulle vi följa det, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på TUI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!