Världens dyraste chips är gjord på norrländsk mandelpotatis

Nu lanserar S:t Eriks Bryggeri världens dyraste potatischips – fem chips för 499 kronor, alltså 100 000 kronor per kilo. Potatisen i chipsen kommer från potatisbacken i Ammarnäs.

Foto:

Norrbottens län2016-10-12 13:56

Chips

Chipsen är skapade i samarbete med landslagskocken Pi Le och är tillagade på nordiska råvaror. Chipsen är tillverkade på potatis från potatisbacken i Ammarnäs och innehåller bland annat Goliatmusseron, en svamp som är extremt eftertraktad i bland annat Japan, samt en särskild tryffeltång från Färöarna som endast går att hitta i kalla tidvatten. Goliatmusseronen är plockad – med bomullshandskar – i tallskogarna kring Skellefteå.

Chipsen säljs i en begränsad upplaga i specialframtagen ask, innehållandes fem chips – för 499 kronor. Kilopriset blir därmed 100 000 kronor per kilo, vilket nästan är lika dyrt som Belugakaviar.

– S:t Eriks Bryggeri är ett av Sveriges ledande mikrobryggerier och vi brinner för hantverket bakom vår öl. Samtidigt har vi känt att det har saknats ett tilltugg av samma dignitet att servera till den. Ett förstklassigt öl förtjänar ett förstklassigt tilltugg och därför har vi storsatsat på att ta fram världens mest exklusiva potatischips. Vi är otroligt stolta över att kunna presentera ett så krispigt resultat, säger Marcus Friari, Brand Manager på S:t Eriks Bryggeri på Galatea.

– Alla chips som har tagits fram har tillverkats för hand. Det har krävts fingertoppskänsla, smaksäkerhet och tid för att varje chips ska få en perfekt balans mellan de olika råvarorna, säger Pi Le, kock i Svenska Kocklandslaget.

Ett begränsat antal askar, 100 stycken, kommer från och med tisdagen att säljas via en tillfällig webbutik, www.sterikschips.se. Samtliga intäkter från försäljningen ska skänkas till välgörenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!