I dag klockan 16.00 är det högtidlig kröning av Norrbottens Lucia 2016, Anges Lindh, i Luleå Domkyrka. Redan på förhand kan jag utlova en fantastisk upplevelse. Det finns helt enkelt inte mer stämningsfulla arrangemang i Norrbotten än just Luciakröningen. Jag är inte ensam om den åsikten – kyrkan är alltid proppfull till sista plats. Så rekommendationen är att komma i god tid om du inte vill missa ceremonin.

Norrbottens Lucia har arrangerats i mer än 70 år, och är en av de arrangemang som jag som företrädare för arrangören Kuriren är stoltast att stå bakom. Tillsammans med hårt arbetande Lions i Luleå har vi på tidningen förmånen att genom Lucia verkligen få jobba för en god sak. Norrbottens Lucia delar en mycket viktig sak med journalistiken i Norrbottens-Kuriren - att göra skillnad!

Det mest uppenbara är att Norrbottens Lucia gör skillnad genom att sprida sång, glädje och ljus i en mörk och kall tid på året. Extra uppskattat är luciatåget vid besöken på äldreboenden och sjukvårdsinrättningar. När jag förra helgen utsåg Agnes Lindh till årets Norrbottens Lucia, berättade hon om hur stark upplevelsen varit av att möta åldringar som gråtit av glädje av att få se luciatåget och sjunga med i de välbekanta sångerna.

Den allra största och viktigaste insatsen gör dock Norrbottens Lucia och hennes tärnor när det gäller välgörande ändamål. Lucia-arrangemanget samlar varje år in hundratusentals kronor till cancerforskningen. Under årens lopp har det blivit många insamlade miljoner som verkligen gör skillnad när det gäller kampen mot cancer. Pengar som sannolikt aldrig skulle ha nått det viktiga ändamålet utan Norrbottens Lucias insats. I det sammanhanget vill jag vill jag rikta ett varmt tack till alla sponsorer av arrangemanget. Era pengar gör skillnad!

Norrbottens Lucia är som sagt en mycket gammal tradition i Norrbotten. Det innebär inte att den inte kan, och ska, förändras med tiden. Sedan ett antal år röstar ni läsare på kandidaternas anonyma sånginspelning. Detta för att med stor självklarhet undvika att Lucia associeras med en skönhetstävling. En förändring som fallit väldigt väl ut.

I går genomförde vi ytterligare en förändring. Vi öppnade upp för manliga sökande till luciatåget. Vår förhoppning var att komplettera tåget med ett antal stjärngossar. Trots stora insatser för att locka män gick vi dock bet. Vi fick inte en enda manlig sökande.

Vi ger dock inte upp för det. Att efter mer än 70 år ändra bilden av Norrbottens Lucia-tåg som endast öppet för kvinnor, är inte gjort över en natt. Nästa år är det självklara målet att det även hörs manliga röster när Luciatåget tar ton.