Norska veteranen ger en julkonsert i Boden

På somrarna är han stamgäst på Bodens Camping. I december uppträder norska artisten och julkonsertsveteranen i Överluleå kyrka.

Jardar Johansen kommer till Boden för att sprida julstämning.

Jardar Johansen kommer till Boden för att sprida julstämning.

Foto: Pressbild

Musik2019-12-04 06:00

Jardar Johansen, född 1973, från Tromsö, har haft julkonserter i Norge i 19 år. Han har själv alltid tyckt om både jul och julmusik, så när han bestämde sig för att satsa på att bli artist på heltid bestämde han sig också för att satsa på julkonserter.

– Nu är det ju jättepopulärt, men när jag började var jag ensam om att åka runt och ha julkonserter i Nordnorge. Jag älskar att försöka skapa den där stora julmagin.

Första året såldes det 200 biljetter till hans konsert i en ganska liten kyrka i Tromsö, berättar han. Året därpå såldes 400. 

– Numera håller vi till i den berömda Ishavskatedralen i Tromsö och dit kommer varje år cirka 3000 personer till sex utsålda konserter.

2019 års julkonsert är lite annorlunda upplagd.

– Jag vill göra en konsert för alla och pratar också om de som tycker att julen är svår. De som kanske blir ensamma och ser fram emot att komma tillbaka till jobbet igen. 

Jardar Johansen har sin musikaliska bakgrund i en gospelkör och har inte gått någon annan musikalisk utbildning.

– Jag blev pappa när jag var 17 år och började arbeta så snart jag kunde för att tjäna pengar, berättar han.

Som tonåring började han sjunga i gospelkör.

– Jag gillade ju musik, spelade gitarr och sjöng i kören, som var en amatörkör. Men de ha blivit duktiga de sista 15 åren.

När han var 26 år blev han själv dirigent för gospelkören Gospelcompagniet. Året därpå bestämde han sig för att försöka skaffa sig en solokarriär och sedan dess har det som tidigare var en fritidssyssla blivit hans yrke. Bland annat har han gjort över 150 föreställningar som Jean Valjean i Les Miserables i Norge.

Kopplingen till Boden kommer sig av att han har semestrat i Sverige årligen sedan han var 18 år. Varje sommar tillbringar han mellan fyra och sex veckor på Bodens camping.

– Mina barn kommer också tillbaka varje sommar. Boden är mitt andra hem.

Han har fått många vänner i Boden som han umgås med när han är där, berättar han, däribland musikern Stefan Gunnarsson, som han hade en gemensam konsert med i somras. Han har också uppträtt med Bodens storband.

Till julkonserten 5 december i Överluleå kyrka har han med sig ett kompband av norska musiker.

– Det kommer bli något av en svorsk konsert. Lite svenskt, lite norskt och så lite amerikanskt. Inte speciellt religiöst, utan producerad så att den ska passa, oavsett om du går i kyrkan normalt sett eller inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!