– Jättekul att bli nominerad tillsammans med så fina etablerade namn, säger hon.

Elin Ruuth är sedan några år tillbaka en återkommande krönikör på Kurirens kultursida. Nu ställs hon mot Lina Ekdahl, John Ajvide Lindqvist, Joakim Pirinen och Arne Dahl när lyssnarna ska avgöra vem som ska tilldelas årets novellpris. Hennes novell "Geologen" handlar om ett vansinnes dåd i Rom 1972, när en man slog sönder Michelangelos staty Pieta.

– Det var en händelse som berörde mig djupt. Statyn är häpnadsväckande vacker. Jag funderade länge på vilken människa som ger sig själv rätten att förstöra något så fint. Och jag kunde slutligen förstå personen – men bara litterärt. Dådet är alltså verkligt men texten är påhittad, säger hon.

Elin Ruuth berättar att historien ursprungligen är en romanidé som hon burit på i tio års tid.

– Jag åkte till och med till Rom 2011 för att känna in platsen för händelsen. När Kerstin Wixe hörde av sig och ville att jag skulle specialskriva en novell för radion kom jag att tänka på denna idé - en del var redan skrivet. Däremot har jag fått tänka annorlunda eftersom novellen skulle skrivas för att höras. Jag jobbar vanligtvis med många lager i mina texter. Det hinner man inte med i radiomediet utan får skriva på ett mer tillgängligt språk med direkta bilder. Jag har fått ta bort en del poetiska passager i texten.

Nu jobbar Elin Ruuth med bilderboksmanus mellan olika deadlines för tidningar.

– Jag bär också på en vuxenroman, men det kräver mycket tid - år av skrivande. Därför blir det barnboksmanus på rim just nu, säger Elin Ruuth

Elin Ruuths novell "Geologen" läses av skådespelaren Martin Sundbom, Norrbottensteatern och finns att lyssna till på Sveriges Radios hemsida tillsammans med övriga bidrag. Vinnaren av Sveriges Radios Novellpris 2017 offentliggörs den 10 maj.