Övriga kandidater, Béatrice Öman från Boden, Bente Moen Åkerblom från Övertorneå, Ellionor Söderlund, Kalix och Elisabeth Lindberg från Piteå, valde att dra tillbaka sina kandidaturer och i stället stödja Birgitta Persson. Därmed var kongressen enig.

- Jag är naturligtvis glad och stolt över förtroendet jag fått av mina partikamrater och jag ser verkligen fram emot att gå ut i valrörelse och försöka vinna brett stöd för vår politik ute i länet tillsammans med Anders Öberg och resten av gruppen, säger Birgitta Persson.

Birgitta Person var valberedningens förslag och Mats Johansson, valberedningens ordförande, motiverar valet av Birgitta så här:

Artikelbild

Birigtta Persson, före detta kommunalråd i Överkalix, utsågs i dag som socialdemokraternas kandidat till regionstyrelsens vice ordförande tillika regionråd.

– Birgitta har en bred erfarenhet som politiker. Hon har en bred kunskap som sträcker sig från det regionala till det lokala. Birgitta var kommunalråd i Överkalix åren 2010-2014 och är en tydlig och stark ledare med brett stöd i länet. Hon har ett driv och en kunskap som kommer att vara ett viktigt bidrag för Norrbottens utveckling.

Birgitta Persson utsågs under söndagsmorgonen på partiets årsmöte i Piteå.