För tio år sedan blev hon Övertorneås första kvinnliga kommunalråd. Hon har jobbat som politiskt sakkunnig hos Maud Olofsson och som stabschef åt centerledaren Annie Lööf.

Men inför förra valet meddelade hon att hon var trött på politiken och det politiska ansvaret. Nu är hon centerns förstanamn på distriktets lista till riksdagen.

– Jag har suttit på läktaren i nästan fyra år, fått vila från politiken och ägna mig åt mitt spårbyte mitt i livet – från att jobba som jurist till att utbilda mig till präst. Det gör att jag känner mig otroligt taggad, säger Linda ­Ylivainio i en tom danslokal i Folkets hus i Överkalix.

Artikelbild

| TILLBAKA. Övertorneås tidigare kommunalråd Linda Ylivainio är tillbaka i politiken. Nu är hon centerns förstanamn på distriktets lista till riksdagen.

Lusten att vara med och påverka väcktes åter när hon under förra året tjänstgjorde som volontär i södra Frankrike och på nära håll kunde se Marine Le Pen och Nationella frontens framväxt.

– Det fick mig att inse att vi inte kan ta de mänskliga rättigheterna för givet. Vi har nazism i Sverige och Norrbotten också.

I september valdes hon in i partistyrelsen. Där och i riksdagen hoppas hon kunna jobba med centerns tre huvudfrågor – att ”stoppa klyvningen mellan tätort och landsbygd”, säkerställa den polisiära närvaron och sjukvården och att öka den gröna tillväxten. Men också med sina egna hjärtefrågor: näringspolitik och regional tillväxtpolitik.

– Där ingår gruv- och skogsnäringens frågor, ­säger Linda Ylivainio.

Artikelbild

| GÅR VIDARE. Linda Ylivainio säger att hon inte känner någon bitterhet för att hon sparkades av centerledaren Annie Lööf från jobbet som stabschef.

Det är ämnen som hon ­redan tidigare har arbetat med på riksnivå, i rollen som politiskt sakkunnig men också i jobbet som stabschef – vilket hon hade fram till 2012 då hon sparkades av partiledaren och näringsministern Annie Lööf.

Det har aldrig kommit fram varför du fick gå. Kan du berätta nu?
Artikelbild

| GÅR VIDARE. Linda Ylivainio säger att hon inte känner någon bitterhet för att hon sparkades av centerledaren Annie Lööf från jobbet som stabschef.

– Det kan jag absolut. Annie Lööf gjorde bedömningen att jag var fel person på den platsen vid den tidpunkten. Det blev en chock för mig, även om man vet att det är något som kan hända när man tar ett sådant jobb, säger Linda Ylivainio

Hon beskriver tiden runt händelsen som turbulent för hela partiet, med svaga opinionssiffror, många frågeställningar och en stor frustration:

Artikelbild

| GÅR VIDARE. Linda Ylivainio säger att hon inte känner någon bitterhet för att hon sparkades av centerledaren Annie Lööf från jobbet som stabschef.

– Hela staben undrade varför vi inte fick Annie att gå fram i rutan.

Sedan dess har opinionsvindarna vänt. Linda Ylivainio har också sett att en petning inte är det värsta som kan hända. I det privata livet drabbades hon inom bara några år av flera tunga händelser som har gett perspektiv.

– Min biologiska pappa dog, och familjen råkade även ut för flera andra dödsfall. Men svårast av allt var att jag och min man som är ofrivilligt barnlösa i vårt förhållande var mitt uppe i en ivf–behandling (försök med provrörsbefruktning) som inte lyckades.

Hon berättar att det var under perioden som kommunalråd.

– Det var otroligt kämpigt att samtidigt slita med personliga svårigheter. Under tiden fick vi ”goda råd” och ”tips”. Som att ”ragga på krogen” eller åka till ”storken i Köpenhamn”. Men för min egen del tycker jag att barn har rätt att veta vem det är och var det kommer ifrån.

I dag har Linda Ylivainio gått vidare med sina erfarenheter i bagaget. Och hon säger sig inte känna någon oro för att ge sig in i hetluften igen.

Vad tar du med dig om du kommer in i riksdagen?

– Jag känner mig trygg och bekväm med spelets regler, dels för att jag är jurist och kan lagen men också för att jag har jobbat i regeringskansliet och i riksdagen. Sedan har jag många vänner och kollegor i partistyrelsen och bland ledamöterna.

Hur är din relation till Annie Lööf idag?

– Den är god. Det låter kanske konstigt, men det var den även när hon kickade mig. Vi är professionella samtidigt som vi är goda vänner.

Linda Ylivainio säger att planen är att veckopendla mellan hemmet i övre Kuivakangas och huvudstaden ifall hon skulle ta en riksdagsplats.

Och om du inte kommer in?

– Då fortsätter jag att plugga som vanligt. Och att driva norrbottensfrågorna i partistyrelsen, säger Linda ­Ylivainio.