Vintern är runt hörnet och många skoterägare har redan nu hunnit ta fram sina skotrar och börjat ladda inför vintersäsongen. Men för många varar inte vinterlängtan så länge då skotertjuvarna visar upp sig och förstör stämning.

– Vi höll ju på att nöta varannan vecka om det här under hela våren på vår hemsida där vi gick ut och uppmanade folk att hålla koll på sina skotrar och fyrhjulingar. Båda är ju attraktiva för tjuvarna och vi har tyvärr redan nu fått ta emot några anmälningar om skoterstölder, säger Mats Lundén, kriminalinspektör i Norrbotten.

Från den 30:e oktober förra året och fram till 10:e maj i år har polisen tagit emot 80 anmälningar om skoterstölder. Tittar man på både skoter och fyrhjulstölder från den 30:e oktober till och med idag så har 125 anmälningar i Norrbotten kommit in.

– Om man jämför oss med Västerbotten, Jämtland och Västernorrland så har de tillsammans tagit emot 140 anmälningar. Det är bara 15 mer än vad vi i hela länet fått ta emot, säger Mats Lundén.

Vad ska man göra för att slippa de här stölderna?

– Lås, lås, lås! Tittar man på många av de här stölderna så sker de när folk har förberett för en resa. Lösningen är ju att antingen märka de så att det är enklare att hitta ägaren eller helt enkelt låsa in de. Försök ha lite fantasi, gör det så svårt som möjligt för tjuvarna att sno de.