Riksbyggen och LKAB har ingått ett avtal 250 nya bostadsrätter i malmfälten under tio år. Först ut är 47 bostadsrätter vid foten av Luossavaara. Med den unika bastun vill Riksbyggen bidra med något annat att bara bygga hus.

– Tanken är att det ska vara något som alla Kirunabor kan ha glädje av, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef Riksbyggen.

Omkring 650 personer har anmält intresse för lägenheterna. Under torsdagskvällen hade Riksbyggen försäljningsstart av lägenheterna på Folkets hus. 170 intresserade kom för att ta del av information om priser och planlösningar. Nu har den som är intresserad några veckor på sig att lämna in en skarp intresseanmälan, men några kom in redan under torsdagen.

Artikelbild

| Lars Lundgren, marknadsområdeschef Riksbyggen.

– Jag vet inte exakt, kanske fem, sex stycken. Det är jättespännande, det ska bli spännande att se om några veckor hur många som vill gå vidare, säger Lars Lundgren.

I Kiruna kommer 433 lägenheter i föreningar som är andelsägare i Riksbyggen påverkas av samhällsomvandlingen. Ägarna till dessa lägenheter har förtur till bostadsrätterna som ska byggas. I andra hand kommer de som är förtursmedlemmar och sedan kommer övriga marknaden.

Kommunstyrelsens ordförande, Kristina Zakrisson (S), var med och invigde bastun.

– Den är fantastisk, den är väldigt vacker utanpå och det är roligt att man gör en konstnärsgrej som byggare, och när man kommer in så slår bastuugnen faktiskt det yttre, säger hon.

Artikelbild

| PREMIÄR. Under fredagen invigdes den äggformade bastun i guld på Luossavaara. "Den är helt fantastiskt", säger Kristina Zakrisson (S), en av invigningstalarna.

Kristina Zakrisson tycker att det är bra att Luossavaara området uppmärksammas.

– Man har varit rädd att det ska läggas en våt filt över det som finns i Luossavaara, nu visar man att Luossavaara ska fortsätta att utvecklas.

Artikelbild

| KONSTNÄRER. Männen bakom den unika bastun, det så kallade solägget, är konstna¨rerna Mats Bigert och Lars Bergstro¨m.

Hade inte kommunen hellre sett en satsning i nya centrum?

– Jo, vi prioriterar ju det, men samtidigt så består inte Kiruna bara av stadsomvandlingen och nya centrum, vi har sagt redan tidigare att de delar som inte berörs av stadsomvandlingen måste också fortsätta utvecklas. Då tycker jag att det här är ett bra sätt att visa de som bor här och vill bo här att det kommer man att kunna fortsätta göra.

Artikelbild

| INSIDAN. Nu är bastun redo att användas. Men den är uppbokad hela den första månaden.

En av de första att prova den nya bastun var Tommy Rauhala.

– Det är en fantastisk modell, jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger han.