Doris och Sven Tuvehed bor i ett stort, två våningar högt, rött hus i Muodoslompolo. Under minst tio års tid har de haft problem med hackspettar som hackat på deras hus. På båda husgavlarna finns i dag tiotalet, fem till tio centimeter, stora hål som vittnar om hackspettarnas framfart.

Eftersom hackspettar är fridlysta får man inte skjuta dem utan tillstånd.

Under årens lopp har de vid ett stort antal tillfällen varit i kontakt med länsstyrelsen för att få hjälp med att bli av med de objudna gästerna.

Artikelbild

MASSOR MED HÅL. Här syns några av de stora hålen som hackspettarna gjort i gavlarna på Doris och Sven Tuveheds hus i Muodoslompolo.

- Jag vet inte hur många gånger vi pratat med olika människor på länsstyrelsen. Vi har gjort allt vi kunnat
göra, till och med tjärat runt hålen, säger Doris Tuvehed och påpekar att ingenting har hjälpt.

Tränat hunden
Problemen har varit störst på vintern och på våren. Tidigt på morgonen har hackandet börjat.

Eftersom de har sovrummet på ena gaveln har hackandet väckt dem.

- Jag har till och med tränat upp hunden, en bordercollie, att skälla och skrämma bort hackspettarna. Men de har kommit tillbaka lika fort som de skrämts bort. Dessutom har de hackat högt uppe på huset, berättar Doris Tuvehed.

Eftersom de inte visste vilken art hackspettar det handlade om skickade de för en tid sedan in en ansökan till länsstyrelsen om skyddsjakt på större hackspett, mindre hackspett, tretåig hackspett och spillkråka.

- Eftersom de har testat
olika åtgärder vi föreslagit, men ingenting hjälpt, så har vi nu gett tillstånd till att de får skjuta två större hackspettar, säger Lena Bondestad, handläggare vid naturvårdsenheten på länsstyrelsen och påpekar att det är första gången hon ger ett liknande tillstånd.

- Vi är djurvänner båda två och vill egentligen inte skjuta dem, berättar Doris Tuvehed.

Då hackspettarna väl är döda återstår att fixa huset. Bland annat måste delar av panelen på gavlarna bytas och så måste det målas om.

Enligt Lena Bondestad kan det vara svårt för privatpersoner att få ersättning för skador från hackspettar.

- Jag kommer då att kräva ersättning för vad det kostar att laga huset, lovar Doris Tuvehed med bestämdhet.