Nu finns ett slutbud för istidsfördelningen

Kommunen har gett föreningarna ett slutbud gällande attraktiva tider på ishallarna. På tisdag tas det slutliga beskedet.

I förslaget till ett nytt avtal har föreningarna ett stort ansvar enligt komundirektören.

I förslaget till ett nytt avtal har föreningarna ett stort ansvar enligt komundirektören.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-17 20:57

Diskussionerna kring fördelningen av de mest attraktiva tiderna på Lombia har pågått under flera veckor. Upprinnelsen var då AIF:s J20-lag blev av med de tidigare passen på is och istället fördelades sena träningstider. 

Anledningen var en överenskommelse mellan klubbarna där kravet för de tidigare passen var en trupp på femton utespelare samt två målvakter på Lombia och på Matojärvi tolv utespelare och två målvakter. 

AIF:s J20-lag nådde inte upp till den gränsen vid säsongsstart enligt kommunen och övriga föreningar. AIF menar att de hade spelare som däremot inte hade hunnit registreras. 

Under onsdagskvällen genomfördes ytterligare ett möte där ett slutbud presenterades från kommunens som omfattar både Lombia och Matojörvi. 

– Tidigare har det funnits minnesanteckningar men nu är det ett färdigt förslag. Under förra mötet tydliggjorde jag att ett andra förslag inte kommer att tas fram utan att kommunen då fördelar istider, säger kommundirektören Lennart Andersson. 

Nu har föreningarna fått några dagars betänketid innan de tar ställning till förslaget. 

– Blir detta klart ska pappret skrivas under på tisdag och då börjar hela överenskommelsen att gälla. Under fredagen ska föreningarna ska redovisa trupperna, säger kommundirektören.

Att kommunen har gått med på att öppna upp för förhandlingar trots att de anser att AIF inte har lyckats nå kraven i den gällande överenskommelsen förklarar Andersson med en önskan om god stämning mellan föreningarna och kommunen. 

– Då får vi en bra ungdomsverksamhet i Kiruna. Vi vuxna måste skapa en stämning som är konstruktiv och att ungdomar går till den verksamhet de vill och tycker att det är roligt, säger Lennart Andersson.

Principen i förslaget är densamma som det nuvarande med femton eller tolv utespelare samt två målvakter beroende på ishall för att få bra istider. Både som registrerade spelare och på plats under isträningarna enligt Andersson.

– Föreningarna har ett stort ansvar att räkna sina ungdomar. Märker någon förening att det går under antalet under tre veckor kan ett nytt beslut tas. Det gäller däremot inte på grund av sjukdomar och skador, säger Andersson. 

Spelarna räknas utifrån unika spelare registrerade på Swehockey. De ska även vara under 20 år. 

– Det är för att de kommunala riktlinjerna från politiskt håll om att ungdomsverksamhet ska prioriteras för attraktiva tider ska följas, säger Andersson. 

Sett till förslaget går det ut på tre schemaperioder under ett helt år. Den första är kort och sträcker sig mellan juli och augusti när föreningarna kan gå på is. Den andra istidsperioden ska gälla från veckan vid skolstart fram till tredje söndagen i december och den tredje gäller fram till slutet av säsongen, säger Andersson. 

Enligt förslaget ska ett första avstämningsmöte ske i maj då även en fördelning av istiderna till den korta perioden göras. Därefter görs truppavstämningsmöten inför de nya perioderna för att se om istiderna ska justeras. 

– Då tappar man inte de attraktiva tiderna med en gång utan stegvis. Jag bedömde att stämningen var positiv och målsättningen var att alla skulle komma överens. 

Om det nya avtalet undertecknas kan det bli vissa omfördelningar av istiderna enligt Andersson. 

– Som jag ser det blir det inga förändringar för konståkningen men ett seniorlag får flytta till en senare tid. AIF:s juniorlag får tillgång till en tidigare tid, säger Andersson. 

Föreningarna har på sig till på tisdag att fundera över det nya och slutliga avtalet kommunen har presenterat.
Föreningarna har på sig till på tisdag att fundera över det nya och slutliga avtalet kommunen har presenterat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!