På söndag var det smygpremiär och invigning av tågpendeln mellan Boden och Luleå, i både Boden och Luleå. Under söndagen kördes fyra dubbelturer mellan Boden och Luleå för att ge presumtiva resenärer chansen att gratis pröva på tåget. Under vardagarna kommer det att gå elva dubbelturer på sträckan Luleå-Boden, med stopp vid perrongerna i Notviken och Sunderby sjukhus. Den snabbaste turen tar 25 minuter om tidtabellen hålls.

– Nog var det väl smidigt, summerade Jonas Nordin efter tågresan från Boden tillsammans med dottern Hilda.

– Jag tycker det är smart att de kör pendeltåg, det är mycket tung pendling mot sjukhuset. Det är bra om man kan ha alternativ, sade Jonas Nordin som bor i Boden och jobbar på F21 i Luleå.

Artikelbild

| Smygpremiären av tågpendeln mellan Boden och Luleå lockade en del resenärer som passade på att åka tåg gratis.

Pendeln är ett samarbete mellan Norrtåg, Tågkompaniet, LLT, Bodens lokaltrafik, Bodens kommun, Luleå kommun och Länstrafiken i Norrbotten. Från Boden till Luleå pendlar drygt 3 500 personer och knappt hälften så många pendlar från Luleå till Boden.

Många räknar med att pendeltågresandet kan få ett uppsving då Trafikverket börjar bygga mitträcke på den återstående sträckan av riksväg 97 mellan Södra Sunderbyn och Sävast. Upphandling av entreprenör pågår och byggstart kan ske tidigast i höst. Vägarbeten innebär störningar och köer för fordonstrafiken på den hårt trafikerade 97:an.

– Känn känslan då du åker förbi bilköerna. I dag börjar framtiden, sade Dag Lokrantz-Bernitz, vd för Tågkompaniet, i sitt korta invigningstal.

I Luleå har LLT inrättat en helt ny busslinje, nummer 64, som går mellan järnvägsstationen-busstationen-Shopping-Norra hamn-Hermelinsparken och länsstyrelsen för att resenärer som åker med pendeltåget ska kunna ta sig till andra delar av stan. Men det går bara en tur på morgonen från järnvägsstationen och en tur på eftermiddagen från länsstyrelsen till järnvägsstationen, så turtätheten är minst sagt begränsad.

Artikelbild

| Malin Körlof gillar att det nu finns pendeltåg mellan Boden och Luleå, även om hon inte själv kan utnyttja det.

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) har stora förhoppningar på antalet pendlare, även om det inte finns någon politiskt fastslagen målsättning.

– Jag ser gärna att vi fördubblar antalet resenärer, sade Lenita Ericson.

Artikelbild

| Nu är det klippt! Kommunalrådet Lenita Ericson klippte av det blågula bandet och förklarade tågpendeln invigd. Vid hennes sida syns Charlotte Reinholdt samt musikerna Göran Fröberg och Niklas Haak.

– Vi ska skapa fler parkeringsplatser vid stationen, sade Lotta Fogde, kommunikationsdirektör på Jernhusen som äger järnvägsstationen i Luleå.

I april 2021 utökas pendeltågstrafiken till både Kalix och Haparanda.

Artikelbild

| Allt på ett kort. Thomas Björk, tf vd för länstrafiken och tf chef för regionala kollektivtrafikmyndigheten visar upp pendlarkortet där resor med Norrtåg, länstrafiken samt lokaltrafikens bussar i Boden och Luleå ingår.

– Det är ett första steg för oss att få persontrafiken tillbaka. För oss är det också ett första steg att knyta ihop länderna, sade Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C).