2021 börjar den nya lagstiftningen gälla som säger att matavfallsinsamling ska genomföras av alla kommuner i Sverige. I nu läget är det strax över 70 procent av kommunerna som har en sån typ av insamling, I Kiruna kommun ska innevånarna börja sortera sitt matavfall i ett separat kärl från och med årsskiftet 2019. Men det tar ett tag att få ut både information och kärl till alla.

– Det rullar på och vi har arbetat sedan förra året. Som tur är har vi varit ute i god tid med upphandlingen av nya lastbilar som har ett system för två kärl, säger Alexander Brobäck Nyrén, renhållningsingenjör på TVAB.

Han berättar att det är viss väntetid på den nya fordonsflottan som ska ersätta de nuvarande sopbilarna.

Artikelbild

| Matavfallet körs sedan till Boden där det omvandlas till biogas.

– Nu när den nya lagstiftningen börjar närma sig så vill alla kommuner ha såna bilar så det är lång leveranstid.

Därför kan det dröja ända till början på april innan den faktiska insamlingen påbörjas. I nuläget arbetar TVAB med att sprida information om vad det innebär att sortera matavfall.

– Det är en ganska stor apparat att få ut alla kärl (De är 9000 till antalet), samt de tillbehör med korg och påsar som ska ut till alla hushåll, säger Alexander Brobäck Nyrén.

Matavfallet kommer sedan att köras med lastbil och förbrännas i biogasanläggningen i Boden, något som TVAB redan fått synpunkter på.

Artikelbild

– En del har hört av sig och undrat hur klimatsmart det är att köra avfallet ända till Boden. Och vi räknar på andra avsättningsmöjligheter, eftersom vi har en del annat avfall som vi också skulle vilja återvinna på ett bättre sätt, som slam och fett.

Därför är det inte helt säkert att det kommer att förbli Boden som hanterar matavfallet, men Brobäck Nyrén säger att de räknat på saken och det är både hållbart för ekonomin och klimatet att föra avfallet till Boden.

– Faktum är att vi skulle kunna transportera avfallet sju gånger så långt och det skulle ändå bära sig. Men vi ser över vilka möjligheter vi har att återvinna det på plats i Kiruna ändå.

Tekniska Verken räknar med att det kommer att bli en viss omställningsperiod för kirunaborna, vars avfallstaxa inte kommer att höjas när förändringen genomförs.

– Information kommer att vara nyckeln. Vi vet att vissa kommuner haft problem med att hushåll lagt kattsand i matavfallspåsarna, vilket inte är okej. Inte heller stora mängder slaktavfall, som efter en älgstyckning, kan läggas i den nya tunnan.

– Men vi kommer att ha tydlig information för vad som gäller, säger Alexander Brobäck Nyrén.