Med 34,9 procent blev Sjukvårdspartiet största parti i regionvalet. Vid årsskiftet blir Kenneth Backgård (SJVP) regionstyrelsens nya ordförande, som ledare för en koalition med borgerliga partier.

Moderaterna (8,2 procent) och Centerpartiet (5,1) kommer definitivt att ingå. Liberalerna (2,9) ser ut att åka ur fullmäktige, men får vara med och styra om post- och utlandsrösterna för partiet över treprocentsspärren.

Alldeles oavsett får koalitionen majoritet. Just nu har SJVP 27 mandat, C fyra och M sex. Tillsammans lägger de alltså beslag på 37 av fullmäktiges 71 mandat. S (29,7) har 23, V (7,8) sex och SD (5,9) fem.

Artikelbild

| Linda Frohm (M), för dagen med en gammal fotbollsskada, och Nils-Olov Lindfors (C) kommer båda att ingå i den nya regionledningen.

På måndagseftermiddagen träffades Backgård, moderaterna Linda Frohm och Mattias Karlsson, Nils-Olov Lindfors (C) och Jens Sundström (L) för en första förhandlingsrunda efter valsegern. Partierna har fört samtal redan före valet och har en gemensam syn i många frågor, enligt Kenneth Backgård.

– De stora penseldragen finns. Vi har sett vad M och L gjort reklam för och det stämmer rätt bra med våra synpunkter. C har mer fokus på regional utveckling, säger sjukvårdspartisten.

De borgerliga partierna vill spara 90 miljoner kronor på regional utveckling, som bland annat innefattar näringslivsutveckling, kultur och kollektivtrafik. SJVP gick inte till val på att spara någon särskild summa, men vill se en konsekvensanalys av vad en 20-procentig besparing skulle betyda.

– Vi tycker inte riktigt lika om regional utveckling och kultur, men det är fullt möjligt att nå en samsyn, säger Mattias Karlsson, som är oppositionsråd för M men som kandiderat till riksdagen och lämnar regionpolitiken.

Artikelbild

| Jens Sundström (L) verkar åka ur fullmäktige.

Efter några timmars förhandlingar uppgav alla parter att det inte fanns några konflikter.

Enligt ursprungsplanen skulle alla fyra partier få ett regionråd var vid ett maktskifte. Vad som händer om L åker ur fullmäktige är oklart. Att SJVP skulle få två regionråd ser Mattias Karlsson inte som sannolikt.

– Vi har ju kritiserat S för att ha det, säger han.

I nuläget har S två regionråd och V och MP, som åker ur fullmäktige, ett vardera. Kenneth Backgård säger att det i nuläget inte finns några planer på att kräva dubbla regionråd till SJVP.

– Jag måste diskutera det med mitt parti.

Karlsson och Backgård är överens om att tre regionråd är tillräckligt.

– Jag skulle i alla fall inte vilja ha fem, säger Kenneth Backgård.