Nytt detaljplanprogram för Unbyn

På måndagens fullmäktige klubbades detaljplanprogrammet för Unbyn. I Bodens översiktsplan 2025 har Unbyn pekats ut som ett område där man kan bygga bostäder och hästgårdar.

Här en översiktsbild av Unbyn som består av mycket jordbruksmark. En bra plats för hästhållning.

Här en översiktsbild av Unbyn som består av mycket jordbruksmark. En bra plats för hästhållning.

Foto: Bodens kommun

Bodens kommun2019-11-19 20:34

Planprogrammet utgör underlaget för det fortsatta detaljplanearbetet inom området Unbyn. Huvudinriktningen består av områden för bostäder, serviceområden, områden för lek, rekreation och friluftsliv och infrastruktur. En förtätning av områden för nya bostäder bör ske i norra och nordvästra delen eftersom dessa områden är lokaliserade till befintligt vägnät och bebyggelse.

Idag finns flera hästgårdar i byn och intresset för hästhållning växer. Kommunen har haft flera förfrågningar om lämplig mark för hästhållning. Hästägare vill ha stora fastigheter och det utpekade bostadsområdet i norr är lämplig lokalisering av eventuella hästgårdar eftersom området ligger i utkanten av befintlig bostadsbebyggelse. 

I planprogrammet pekas fyra serviceområden pekats ut. Två vid befintlig skola och förskola, ett där bensinpumpen finns i dag och ett serviceområde vid intilliggande skolfastighet och väg 616, Var lokaliseringen av en eventuell skola i Unbyn blir är inte fastställt i planprogrammet utan kräver fortsatta utredningar. 

Runt Granden och det så kallade Ångbåtsläget finns goda förutsättningar att skapa och förädla mötesplatser, promenadstråk, hästridvägar och utökade båtplatser. När det gäller infrastrukturen så har en översiktlig studie genomförts i syfte att utreda  för- och nackdelarna av en väg- och broförbindelse mellan trafikplats i Sävastnäs längs väg 97 och väg 616 väster om Luleälven.

En översiktsstudie har genomförts för att se om man kan bygga en eventuell väg-och broförbindelse.
En översiktsstudie har genomförts för att se om man kan bygga en eventuell väg-och broförbindelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!