Ny utbildning vid Naturbruksgymnasiet i Kalix

En ny utbildning, i naturturism, startar vid Naturbruksgymnasiet i Kalix och nästa steg kan vara högre utbildning.

Så här såg det ut för en tid sedan, när Naturbruksgymnasiet bjöd in för att visa verksamheten. Nu växer skolan ytterligare, med en ny utbildning.

Så här såg det ut för en tid sedan, när Naturbruksgymnasiet bjöd in för att visa verksamheten. Nu växer skolan ytterligare, med en ny utbildning.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-09 18:18

Så sent som för fyra år sedan var Naturbruksgymnasiet, då i Landstingets regi (Regionen hette Landstinget då, reds anm), nedläggningshotad.

För tre år sedan tog Kalix kommun över huvudmannaskapet och sedan 2018 är skolan certifierad inom Teknikcollege.

– När kommunen tog över Naturbruksgymnasiet var inriktningen maskinförare och den skogliga sidan och vi sade från första början att vi måste utveckla och bredda utbudet för att ha fler ben att stå på, säger Sven Nordlund (Mp), ordförande i utbildningsnämnden, apropå att en enig utbildningsnämnd har sagt ja till att starta utbildning i naturturism vid skolan.

Naturturismutbildningen startar till hösten, platsantalet är oklart men mellan fem och tio platser inledningsvis, och inriktningen ska vara sökbar för eleverna som går i årskurs ett nu för val till årskurs två och tre.

–  Vi ser att det finns behov av en bredare naturturismutbildning, de gamla naturguideutbildningarna har handlat mycket om att vara ute medan de inte riktigt fick företagsdelen med ekonomi, marknadsföring och servicetänkandet. Naturturism är ett område som växer successivt, säger Sven Nordlund.

Fler idéer om utveckling?

– Vi har hela tiden tankar mot högre utbildning och där ser vi möjligheter genom samarbete med universitet. Umeå universitet är världsledande inom vissa delar inom den skogliga sidan, som produktutveckling inom trä. Vi vet att det här är efterfrågat bland elever som redan har börjat vid Naturbruksgymnasiet, säger Sven Nordlund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!