Det är Resurscentrum för konst som inlett samarbete med två europeiska residens som erbjuder månadslånga konstresidens för den som vill fokusera på sitt konstnärskap.

Dessutom har Resurscentrum för konst fått ett treårigt bidrag från Kulturrådet och extra medel från Region Norrbotten för att bygga upp en residensverksamhet i Norrbotten via projektet "Swedish Lapland AiR".

Syftet är att bygga upp ett regionalt, samt ett internationellt nätverk, för konstresidens i Norrbotten. Målet är att få igång program på sju orter i länet; Luleå, Boden, Jokkmokk, Haparanda, Kiruna, Övertorneå och Pajala.

– Genom att bygga upp konstresidens i Norrbotten vill vi öka det internationella utbytet och samverkan mellan konstnärer, curators, konstskribenter och konstnärliga institutioner. Vi vill få in nya konstnärliga perspektiv till Norrbotten, men även visa upp det vi har att erbjuda här. Tanken är att residensverksamheten även ska ge verksamma konstnärer i Norrbotten inspiration och en möjlighet till nya nätverk, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare för Resurscentrum för konst och initiativtagare i ett pressmeddelande.