Centerpartiet fick hela 33 procent av rösterna och ökade med 4,4 procentenheter. Samtidigt backade Socialdemokraterna till 25,1 procent.

En av de första tankarna Gunnar Selberg hade när han vaknade på måndag morgon som den stora valvinnaren var på bildandet av en majoritet.

– Vi ser att vi har ett bra läge för att bilda majoritet. Men man måste vara överens om politikens innehåll också, det gäller inte bara att få ihop 23 mandat, utan det måste vara 23 mandat som är överens om en budget också, en inriktning.

Artikelbild

| Gunnar Selberg vaknade på måndagen som vinnare i kommunvalet i Kiruna. Telefonen ringde och plingade flitigt under dagen. "Det har kommit sms som har droppat in med lite inviter och inbjudningar och frågor kring framtida samarbeten", säger han.

När Norrbottens Media träffar Gunnar Selberg plingar och ringer det flitigt i hans mobiltelefon.

– Det har kommit sms som har droppat in med lite inviter och inbjudningar och frågor kring framtida samarbeten, säger han.

Men planen är att bjuda in alla partier till samtal, precis som Socialdemokraterna gjorde 2002 när Gunnar Selberg var med om sitt första val.

– De bjöd in alla partier, oavsett om de var intresserade eller inte. Det är ganska snyggt att ha en sådan liten träff tycker jag.

Det finns inget parti som Centerpartiet utesluter helt och hållet.

– Men man kan väl säga så här, det finns tre partier som vi inte tror att vi skulle kunna hitta någon samverkan med, och det är Samelistan, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Socialdemokraternas Mats Taaveniku har aviserat att han håller dörren öppen för ett samarbete med Centerpartiet. Det är inte något som Gunnar Selberg heller utesluter.

– Jag tror inte att vi skulle ha något problem med att samarbeta med sossarna, det tror jag inte. Jag har förstått att de gärna ser en samverkan med oss.

Gunnar Selberg ser tre möjliga scenarier framför sig.

– Å ena sidan så finns det som man har hört många kirunabor prata om. Varför samarbetar inte Centerpartiet och sossarna? Det är ju det kirunaborna vill.

– Å andra sidan så skulle en naturlig bildning vara en borgerlighet med Sjukvårdspartiet. Det skulle vara naturligt i och med att det är allianspartierna, Kristdemokraterna, Moderaterna, vi och Sjukvårdspartiet.

– Det tredje är någon av dessa två där man kan ta in ytterligare något parti. Vi och sossarna och kanske ytterligare ett eller två partier. Eller borgerligheten och kanske Nya Kirunapartiet.

Gunnar Selberg tror inte att det kommer att ta så lång tid att bilda en majoritet.

– Det får inte ta för lång tid, det finns en budget som ska hanteras. Det måste gå ganska fort, vi måste vara klar om kanske två veckor.