"Om jag gillar sommaren? Absolut, det är ju årets bästa dag!" För de Kirunabor som redan årets första sommardag börjat misströsta kommer här glädjande besked inför vintern.

I våras presenterade Kiruna kommun en året runt-satsning på Luossabacken för 25 miljoner. Den fyrsitsiga "Midnattstolsliften" ska stå klar till hösten med en kapacitet på 2400 personer i timmen. Liftarnas storlek ska även kunna inhysa cyklar och därmed öppna berget för downhill-entusiaster om sommaren. Och för de gamla vinterrävrarna väntar, utöver bekvämare och mer sällskapliga liftar, även en mer snösäker backe.

Ett nytt ledningssystem för att kunna förse snökanonerna med håller på att installeras under sommaren. De kommer göra det möjligt att förse större delar av backen med konstsnö - snabbare.

– Pumpkapactieten ökas rejält för att få upp mer vatten på berget fortare, säger Toni Franz arbetsledare och backchef i Luossabacken.

När kylan väl sätter in ska säsongen kunna komma igång snabbare - och fortsätta längre.

– Vi att områden med konstsnö smälter senare. Konstsnö är hårdare, kompaktare och tåligare.

De gamla snökanonsledningarna gjorde det svårt att förse den så kallade familjebacken med snö. Men med det nya och utökade systemet på plats kommer åkare kunna vara tryggt förvissade om ett stabilt snölager även här.

Satsningarna "Midnattstolsliften" och de nya snökanonsledningarna planeras stå klara senast i mitten av oktober.