Det råder full aktivitet både på scenen och bakom på Folkets hus där årets nyårsrevy repeteras en sista gång innan generalrepetitionen senare under kvällen. Ljud, ljus och repliker, allt ska sitta i 31 olika nummer som Kiruna amatörteaterförening jobbat med sedan september. Jimmy Johansson och Harry Timander är huvudregissörer men det finns också flera delregissörer.

– Det är nytt för i år, det har vi aldrig haft förut. Man sätter ihop tre scener i varandra, det går lite fortfarande mellan och man kan en delregissör som ansvarar för en hel trea, säger Harry Timander.

En fördel med flera regissörer är att alla nummer blir olika.

Artikelbild

| Äggbastu. Roger Siik, Niklas Kauppi, Ludvig Alajärvi och Joel Muotka i en klassisk bastuscen under nyårsrevyn.

– Det blir väldigt olika humor också framförallt, för det är både unga och gamla som har fått vara regissörer och skriva manus så det blir verkligen en revy för alla smaker, säger Jimmy Johansson.

Med det nya sättet att arbeta med revyn har delaktigheten också blivit större för alla.

– Det har verkligen blivit en stor gemenskap, nu känner alla varandra, det blir inte de här grupperingarna som de lätt kan bli annars utan alla är en grupp, det tycker jag är roligt, säger Jimmy Johansson.

Årets revy heter "Rivstart", något som ska spegla det gångna året i Kiruna.

Artikelbild

| Ensemblen. 35 personer ingår i revygänget som slitit under hösten för att sätta ihop nyårsrevyn. Sju debutanter kommer finnas med på scenen varav fem av dem är ungdomar.

– Det är dubbelbottnat, dels är det att man har startat och börjat riva gamla Kiruna och dels att det ska vara rivstart på något nytt, säger Harry Timander.

– Det var som en rivstart under den här sommaren, helt plötsligt så försvann stadshusklockan, järnvägsstationen revs och stadshuset börjar bli klart, säger Jimmy Johansson.

Ett nummer tar upp rivningen av järnvägsstationen.

– Det är en hyllningssång. Det är väl det mest allvarliga numret, säger Niklas Löfström, producent.

Politiken har också en given plats i nyårsrevyn, men i år väntar en hel del överraskningar.

– Manuset skrevs om så sent som för en vecka sedan, säger Niklas Löfström.

I år används också bild och film som komplement under föreställningen på stora bioduken. Fotografer som till exempel Johan Ylitalo och Kjell Törmä har bidragit med bilder.

– Det blir kanonbra och det smälter fint in i föreställningen, säger Jimmy Johansson.

Under lördagskvällen är det dags för generalrepetition.

– Det känns som att vi behöver publiken nu. Vi har repat väldigt intensivt så nu tror jag att ensemblen börjar få känslan av att man inte orkar repa en gång till framför tomma rader, säger Harry Timander.

Premiären för årets nyårsrevy är 1 januari.