Läs mer: Narkotika och revolver.

Det var i mitten av oktober som polisen slog till mot en fastighet utanför Kalix. I en skåpbil påträffades nästan tio kilo amfetamin och inne i bostadshuset 1,1 kilo.

Under rättegången i Haparanda tingsrätt lade den åtalade 54-åringen över hela skulden på en finländsk man som kört upp skåpbilen från Stockholm och som tagit på sig ansvaret för det stora partiet.

Men domstolen menade att det fanns ett antal försvårande omständigheter som talade för 54-åringens skuld och dömde honom till tre års fängelse. En dom som har överklagats och på måndagen började förhandlingen i Hovrätten för övre Norrland.

Marko Tuhkanen, advokat som försvarar 54-åringen, åberopade tre nya förhör. Det hetaste av dem med den före detta polismannen Kent Bängs-Eriksson. Den 72-årige före detta narkotikaspanaren ingick i en expertgrupp inom polisen som bland annat var med och sprängde den så kallade Skomakarligan som bedrivit omfattande narkotikahandel i Stockholm i slutet av 1970-talet och i början av 1980-talet. Bängs-Eriksson fanns även med i gruppen av utredare efter mordet på Olof Palme.

Nu vill Marko Tuhkanen att den förre polismannen ska redogöra för hur den gängse gången är vid narkotikaaffärer. En verklighet som han menar inte alls går att koppla till 54-åringen.

Under sin sakframställning pekade Tuhkanen även på ett antal andra omständigheter som enligt honom visade att den åtalade Kalixbon var oskyldig.

Kammaråklagare Anna Väppling krävde att domen från Haparanda tingsrätt fastställdes.