Igår gick Lapland Resorts ut med den tråkiga nyheten att liftreparationen av Nedre stolsiften försenats. Efter en första undersökning av växellådan har den skickats till en auktoriserad verkstad i Österrike.

– Det är ju såklart, precis som vår nya driftchef säger att vi är ledsna över att det tar tid, säger Per Jonsson, marknadschef på Lapland Resorts.

Första budet var att liften, som gick sönder under premiären i mars, skulle vara repad i mitten av april – lagom till påskhelgen som är en av skidsäsongens viktigaste.

– Den beräkningen att liften skulle vara klar i mitten av april är inte något som vi gjort utan det kom från experterna i Österrike. De har förstått allvaret, men det är kanske så att de inte kan släppa allt sin drift i hela Europa för att laga vår lift.

Nu är planen att liften ska vara igång under mitten av maj – exakt när är oklart.

– Det kan bli den 5, 8 eller 15 maj, men helt oavsett så kommer vi då att fira att liften är igång för att hylla de som jobbar stenhårt just nu för att täcka upp.

– Stolliften är en av många och det är absolut tråktigt att det är den lift som är ganska viktig för att enkelt komma upp på framsidan.

Framsidan är dock inte helt otillgänglig, men situationen är aningen osmidig. Att stolliften är trasig innebär att skidgäster får åka buss till Katterjokk om de väljer att ta sig ner på framsidan av fjället i Riksgränsen.

Vad säger ni till de besvikna som bokat resa till påsk?

– Vi kan inte säga mer än att vi gör så bra vi bara kan för alla gäster. Det viktiga är att liften blir lagad, kommer upp och kan köras i många år framöver, säger Per Jonsson.

Samtidigt som strulet med liften solkar åkningen så har Riksgränsen välsignats med mer än fyra meter snö.

Hur påverkar detta ekonomiskt?

– Det återstår väl att se, det är inte bra för oss att vår lift är trasig. Å andra sidan kan man vända på det och säga att vi har fyra gånger så mycket snö som Åre och fem gånger så mycket snö som Sälen.

En bild som illustrerade snödjupet blev en viral succé och intresset för åkning i Riksgränsen är trots lifthaveriet stort.

– Under min tid har jag knappt sett sånt här tryck från filmteam, media och press som vill upp hit.