GÄLLIVARE

För första gången samarbetar Gällivare, Kiruna, Jokkmokk och Pajala för att lösa bristen på arbetskraft inom såväl vård, omsorg, skola, industri och turism.

– Arbetslösheten är fruktansvärt låg i det här området och vi har inte folk så vi klarar rekryteringsbehovet, säger Tord Eriksson.

Arbetslösheten ligger på rekordlåga 2,7 procent och Arbetsförmedlingen får dagligen flera samtal från arbetsgivare i stort behov av personal.

– Tillväxten stannar eftersom vi inte har folk, säger Tord Eriksson.

Men nu hoppas Tord Eriksson och Henrik Stålnacke från Arbetsförmedlingen i Kiruna att deras grepp ska lösa en del av arbetsmarknadsbehovet:

– Vi tänker helt enkelt i nya banor och provar på något som vi aldrig testat innan. Vi har en het arbetsmarknad i alla kommuner och har insett att man måste tänka mer regionalt för att lösa behovet, säger Tord Eriksson.

Rekryteringsmässan arrangeras på Folkets hus i Gällivare den 14 mars. Ett 50-tal företag har i dagsläget tackat ja till att medverka. Samtidigt har inbjudningar skickats till arbetssökande norr om Gävle.

– Bostadsbristen är problematisk men många har boenden till sina anställda. Får man en person som kan tänka sig att flytta hit kan man oftast lösa det på något vis, påpekar han.

Tanken är att rekryteringsmässan ska arrangeras varje år i en av de fyra olika kommunerna.

– Såväl den som är arbetslös eller vill byta jobb är välkomna. Det är ett bra tillfälle för skolungdomar som söker sommarjobb, säger Tord Eriksson.