Ett bra år för norrbottniska gubbar

Nu är det hög tid att skörda de norrbottniska jordgubbarna. Och det ser ut att bli ett riktigt bra jordgubbsår.

Vackert och gott. Tomas Danielsson med kärran full med nyskördade jordgubbar.

Vackert och gott. Tomas Danielsson med kärran full med nyskördade jordgubbar.

Foto: Per Öbom

Odling2016-07-24 13:58

I Unbyn driver Carola Wallström och Tomas Danielsson en mindre handelsträdgård. Dessutom har de en jordgubbsodling intill.

– På så sätt förlänger man säsongen. Då säsongen för blommor är färdig börjar man med jordgubbarna. Det passar väldigt bra och så har man jobb hela sommaren, säger Carola Wallström och skrattar.

I Norrbotten finns cirka tiotalet jordgubbsodlare och deras odling tillhör de mindre, cirka en halv hektar. Det här är fjärde säsongen de odlar jordgubbar, men för cirka 20 år sedan hade Tomas Danielssons bröder jordgubbsodling på gården.

– Det ser väldigt bra ut i år, kanske det bästa året sedan vi startade. Det är stora fina gubbar, säger Carola Wallström.

De första jordgubbarna skördade de för cirka två veckor sedan.

– Vi var nog en vecka sena, men det berodde på att vi varit så dåliga på att rensa ogräset, säger hon och påpekar att de är en av få jordgubbsodlare i länet som odlar ekologiskt även om de inte är certifierade ekoodlare.

Jordgubbarna säljer de bland annat till affärer och direkt till köpare som kommer till gården. Nu börjar dessutom självplockningssäsongen.

– Jag räknar med att vi kan skörda minst två veckor till, men det beror lite på vädret, påpekar hon.

Sommarens väder har varit ganska bra för jordgubbar och de senaste dagarnas värme gör att de växer riktigt bra.

– Men man måste vattna mycket, det är det allra viktigaste, säger Carola Wallström, som själv föredrar att äta jordgubbarna direkt ur landet då de är riktigt solvarma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om