Olycka med malmlastbil på ökänd olycksväg

En singelolycka med en lastbil har inträffat på väg 395.

Vid 11-tiden på torsdagen pågick arbetet med att skotta undan malmen från vägen. Därefter skulle malmlastbilen bärgas. Vägen är avstängd under arbetet.

Vid 11-tiden på torsdagen pågick arbetet med att skotta undan malmen från vägen. Därefter skulle malmlastbilen bärgas. Vägen är avstängd under arbetet.

Foto: Hans L Olofsson

Kiruna kommun2019-10-03 09:16

En malmlastbil har gått av länsväg 395. Olyckan har inträffat vid Merasjärvi. Räddningstjänsten är på väg till platsen. Malmbilen var på väg mot Svappavaara och var fullastad.

– Den som ringde in har haft kontakt med föraren men skadeläget är okänt, säger Ronny Lindberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

Uppdatering

Lastbilen ska stå illa till och blockerar all trafik. Via en läsarbild som Norrbottens Media tagit emot går det att se att lastbilen ligger på sidan, släpet ligger upp och ned.

Förra vintern skedde ett antal olyckor där en malmlastbil var inblandad. Bland annat avled en av Kaunis Irons förare när en av deras lastbilar körde av vägen i början av december 2018. Även den olyckan skedde på länsväg 395, ej vid den nu aktuella olycksplatsen.

Uppdatering

Föraren är förd till sjukhus med ambulans. Enligt personer på plats som talat med föraren verkar det inte röra sig om några allvarliga skador. Det ska inte heller varit särskilt halt på platsen. Obekräftade uppgifter gör gällande att föraren ska ha väjt för något och boende i området bekräftar att det rört sig älg vid olyckasplatsen under morgonen.

Uppdatering
Norrbottens Media har varit i kontakt med en person som var en av de första på plats efter olyckan.

– Vi var några hundra meter därifrån, jag såg lastbilen köra förbi och sedan hörde vi jordens smäll vid kurvan i Merasjärvi. Jag förstod på en gång vad som hade hänt, säger personen.

Uppdatering 10.20

Räddningstjänsten håller på att avsluta på platsen. Lastbilen blockerar fortfarande vägen och det kommer ta ett bra tag innan platsen är sanerad från all malm och lastbilen åter är på hjul. Föraren fördes till sjukvården i Vittangi men ska enligt de första rapporterna klarat sig bra.

Uppdatering 11.10

Hans L Olofsson, Norrbottens Media, befinner sig vid platsen där vägen fortfarande är avstängd. Lastbilen ligger över vägen.

– Bärgningen har inte påbörjats, man håller nu på att skotta upp malmen. Sedan ska två bärgare komma hit, säger Hans L Olofsson.

Det är oklart när vägen kommer att öppnas för trafik men det tar sin tid att rengöra vägen och flytta den tunga lastbilen.

– Vissa bilister har tagit en omväg via Kurkkio men det är bara personbilar, ingen tung trafik, säger Hans L Olofsson.
Föraren har nu fått lämna Vittangi hälsocentral.

Uppdatering 12.50

Lastbilens släp är nu bärgat och ett körfält är öppnat. Trafiken ska dirigeras förbi växelvis.
 

Läsarbild
Läsarbild
Karta: Merasjärvi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!