Omtag för kritiserat bygge

Det blev återremiss för kommunens omdiskuterade bygge av Vattenfalls kontor i Jokkmokk.

Från höger Karin Vannar och Fia Kaddik, båda Samernas väl, samt Birgit Meier Thunborg (M).

Från höger Karin Vannar och Fia Kaddik, båda Samernas väl, samt Birgit Meier Thunborg (M).

Foto: Jonny Vikström

Jokkmokk2018-10-29 17:24

Beslutet togs på fullmäktige på måndagen, och stöddes av en majoritet, bland andra Sverigedemokraterna. Den medborgardialog som partiet höll förra veckan i Jokkmokk blev avgörande, enligt gruppledaren Denise Magnusson.

– Vi ser jättemånga anledningar att yrka på återremiss. Huvudskälet är att medborgarna inte fått vara med i frågan. Det behövs en djupare förankring, sade Magnusson.

SD är även kritisk mot delar av kalkylen, exempelvis att högsta ränta är för låg.

– Vi är varken för eller emot projektet utan vill bara att det ska utredas noggrannare, sade Magnusson.

Läs mer: Vattenfall om hotade huset

Investeringen är på 112 miljoner och visar att kommunen får ett överskott på mellan 14-21 miljoner under det 18-åriga långtidskontraktet med Vattenfall. Efter den tiden är drygt halva huset betalt.

Positionerna var intagna sedan tidigare. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är för bygget, medan Jokkmokksalliansen har varit kritisk till de ekonomiska riskerna.

Läs mer: "Att inte bygga är också en risk"

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) tryckte i ett långt tal på vikten av bygget för att klara rekrytering och att vara en attraktiv plats.

– Det här är en stor och viktig fråga som vi jobbat med i över tio år. Byggnaden bär sina egna kostnader och ger också en vinst. Analyser är gjorda och visar att vi har ett tryggt beslutsunderlag, sade han.

Framtid i Jokkmokks gruppledare Roland Boman slog fast att det som gör projektet lönsamt är den befintliga verkstadsbyggnad som ingår.

– Tar man bort den så är det två miljoner i avkastning på 20 år. Det är långt ifrån bra, sade Boman.

Läs mer: Han sågar kalkylen för Vattenfallhuset

Samernas väls gruppledare Karin Vannar menade att en stor del av motståndet grundar sig i informationsbrist.

– Många har svårt att förstå varför man ska bygga upp ett stort kontor åt ett statligt företag när äldreomsorgen i vår kommun har de brister den har, sade Vannar.

En "second opinion" har redan gjorts av konsulten Lars Lundmark. Vid fullmäktige redogjorde kommunchefen Annika Almqvist även för den andra granskningen utifrån, som är gjord av Ernst & Young.

Revisionsbyrån hade som uppdrag att hitta osäkerhetsfaktorer. Den hittade inga stora brister men satte bland annat frågetecken kring likviditeten, något som dock inte påverkade lönsamheten i projektet. Samtidigt påpekade Ernst & Young att mervärden för samhället i samband med bygget borde räknas in.

Att Ernst & Youngs rapport inte fanns tillgänglig innan mötet kritiserades av flera politiker.

Uppdraget att utreda investeringen noggrannare går nu till kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om