Vi journalister måste sätta våra egna åsikter och känslor åt sidan och på ett sakligt och objektivt sätt rapportera om valet ur alla tänkbara horisonter. På Kurirens redaktion diskuterar vi ständigt hur vi ska upprätthålla en balans i vår politiska rapportering.

Summan av EU-valet i Sverige är konsekvensen av att mer än hälften av Sveriges röstberättigade faktiskt struntade i att rösta.

I Sunderbyn, där jag bor röstade 580 personerenligt preliminära siffror från Valmyndigheten. 32 personer la sin röst på Sverigedemokraterna (jämfört med en person 2009) och jag har hört flera arga bybor rasa över detta faktum. Vilka är de – och hur fasen kom de in i vår lilla by?

Det är lätt att uttrycka åsikter i valtider, men vi får inte glömma bort att det också gäller att leva som man lär.

När min dotter gick i lågstadiet hade hon en kamrat vars familj invandrat från Irak. Båda föräldrarna var högt utbildade läkare. Barnen var aktiva i idrottsföreningen och familjen fanns där, mitt ibland oss, på allehanda tillställningar. Ändå var utanförskapet påtagligt. Det var som att familjen inte riktigt släpptes in i de sociala sammanhangen.

Vid ett tillfälle stod föräldrarna på tu man hand intill fotbollsplanen medan de flesta andra satt på läktaren. Jag gick fram till dem för en pratstund. Jag frågade hur de hamnade i Norrbotten och hur de trivdes i Sunderbyn. Svaret jag fick var helt oväntat.

Pappan berättade hur familjen börjat sitt liv i Sverige i en stad långt söderut. Där fick han höra talas om Norrbotten, hur fantastiskt vackert det är och hur vänliga människorna är här uppe. När det stod klart att familjen hittat en fin liten villa i Sunderbyn och båda föräldrarna fått jobb gick flyttlasset norrut. Men ingenting blev som familjen hade hoppats.

Flera av barnen blev mobbade i skolan. I sin förtvivlan försökte föräldrarna ställa allt till rätta genom att besöka klassrummen för att berätta om sig själva och sin bakgrund och för att förklara att de inte på något sätt står bakom de islamistiska terroristattacker som dagligen svärtade löpsedlarna under den här tiden.

Han berättade om när mamman bjöd en hel skolklass till fest i deras hem. Hon förberedde, lagade mat och bakade. Ingen kom. Kort därefter lämnade familjen Sunderbyn och flyttade tillbaka till Irak. Norrbotten gick miste om två kompetenta läkare och min dotter tappade kontakten med en vän.

Om du är rädd för, eller tycker illa om, de växande högerextrema krafterna i Europa måste du börja hos dig själv. Öppna ditt hjärta för det som är nytt och fundera över varför saker är som de är. Du måste se på världen och Norrbotten ur olika perspektiv. Framför allt – glöm inte bort att du har samma chans som alla andra att lägga din röst i valet i september.

Trevlig helg!