RIG har som målsättning att utbilda elever mot en internationell elit. Skidgymnasiet har funnits sedan 1980 men nu ser framtiden osäker ut frö den alpina grenen. I dag får eleverna åka till Kåbdalis och Kiruna trots att Dundret ligger några minuters bilfärd bort. Anledningen är att det inte finns ett avtal mellan Dundret och skidgymnasiet om att nyttja backarna.

– Det dröjde länge tills vi fick ett avtal förra säsongen. Men i år verkar vi inte hitta någon lösning, säger Per Wennebjörk.

Ett skidläger i finska Ruka planeras.

Artikelbild

| "De senaste två åren har vi haft avtal säsong för säsong och då har vi inga garantier hur det ser ut nästa säsong, det är inte bra", säger tillförordnad gymnasiechef Per Wennebjörk.

– Men det är inget bra läge att ha dem på vägarna, de ska ju klara skolan samtidigt, säger Per Wennebjörk.

Verksamheten bedrivs i dimensioneringsperioder om tre år och nästa antagning sker 2020-2023.

– Det innebär att det kan bli sista gänget som tas in hösten som kommer. Vi lägger inte ner om vi inte får certifieringen men vi kan inte ta in nya elever, och vi ligger givetvis inte bra till, det finns andra som ligger på och vill starta, säger Per Wennebjörk.

Lösningen är ett långsiktigt avtal, menar han.

– Enligt kommunallagen har vi rätt att handla till ett marknadsmässigt pris. Med orimliga kostnader klarar vi inte det och då ska vi inte ha något skidgymnasium, då blir det för dyrt. Men det blir en långsam avveckling eftersom vi har elever som vi ansvarar för, säger Per Wennebjörk.

Även längdsektionen påverkas om alpina sektionen läggs ner då eleverna har lektioner tillsammans.

– Gruppen blir mindre och dyrare, säger han.

– Förra veckan gav jag ett erbjudande om förlängning av avtalet men argumentet från Dundret var att kommunen tackat nej. Men vi vill komma överens, säger han.

Norrbottens Media har sökt ansvarig för Dundret utan framgång.