Beslutet kommer samtidigt som tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson utryckt förhoppningar om att han skulle återvända.

I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver Östergren:

"Detta får väl anses som en officiell deklaration: Jag har i dag lämnat in en formell begäran om utträde ur Svenska Akademien".

Artikelbild

| Akademiledamoten och tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.

Östergren, liksom Peter Englund och Kjell Espmark meddelade för en vecka sedan att de hoppar av Akademiens arbete i protest.

Tidigare på morgonen sade Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson att han hoppas att de tre avhopparna kommer att återvända till sina stolar.

– Nu har vi i alla fall fått en lösning på problemen med Frostenson som jag tror kan tilltala dem, sade han till Sveriges Radios P1 Morgon.

Gårdagens beslut att Sara Danius och Katarina Frostenson ska lämna arbetet i Svenska Akademien kom efter ett samtal med kungen i tisdags, enligt Olsson.

– Jag vill inte säga att det var kungens råd, men det var samtalet med kungen som ledde fram till det här. Vi delade samma analys, säger han i P1 Morgon.

Samtidigt uppger författaren och ledamoten Per Wästberg att han reserverade sig mot beslutet att Danius skulle lämna Akademien.

"Torsdagskvällen var en sorgens afton. Mot beslutet i Akademien reserverade sig Sara Stridsberg, Jesper Svenbro och jag. Vi har fullt förtroende för Sara Danius. Vi ser i henne ett ljus för en öppnare framtid", skriver han i SvD.

Han medger att beslutet kan ha varit en nödvändig kompromiss, men fortsätter: "Inte desto mindre var det en komprometterande kohandel: två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbrukare!"

I SvD uttrycker Wästberg även en önskan om att de avhoppande nu ska återvända efter att ledamoten Frostenson lovat att inte längre delta i arbetet.

På fredagsmorgonen hade kungen ytterligare ett möte med Anders Olsson. Hovet vill tona ner kungens inblandning och säger att han inte haft någon inblandning i Akademiens beslut. Enligt hovet har kungen under senare tid varit oroad över Akademiens kris och har därför haft informationsmöten med Danius och Olsson.

– Kungens delaktighet handlar om en eventuell översyn av stadgar och vikten av att det här problemet som nu uppstått måste lösas, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

Enligt Olsson fanns två stora problem i Akademien som överskuggade allt annat under hösten och vintern, dels "Frostensonproblemet" och hennes koppling till den så kallade kulturprofilen, dels det stora förtroendeproblemet som rörde den ständige sekreteraren Sara Danius.

– Det var för dålig kontakt mellan ledningen och ledamöterna, beslut förankrades dåligt, säger Olsson i P1 i Morgon.

Samtidigt förnekar han att Sara Danius har tvingats bort från Akademien mot sin vilja.

– Hon har inte tvingats bort. Jag vill tona ner den här dramatiken.

Enligt Olsson kommer Frostenson inte att delta i arbetet i Akademien under de närmaste åren. Sedan hoppas han att hon ska komma tillbaka. Han vill även försöka övertala Danius att komma tillbaka till sin plats som ledamot.

Klas Östergren hälsar genom sin förläggare Stephen Farran-Lee att han inte kommer att ge några kommentarer kring sin begäran om utträde ur Akademien.