Skadorna efter stormen – så mycket skog föll

Stormen som drabbade länet i början av sommaren fällde en halv miljon skogskubikmeter, och kostnaderna är stora.

Telekabel. Här har en stor tall fallit över en telefonkabel ute på Granön.

Telekabel. Här har en stor tall fallit över en telefonkabel ute på Granön.

Foto: Per Öbom

Oväder2016-07-11 11:59

Den 8 och 9 juni drog en storm in över Norrbotten. Tusentals blev strömlösa, träd rasade, fönster blåste in, styrhytten på färjan Paulina i Överkalix lossnade.

Värst drabbat blev nog skogsbruket och framförallt områden kring Jokkmokk, Vuollerim, Gällivare, Övertorneå och Överkalix.

Efter en avstämning med skogsbruket i länet uppskattar Skogsstyrelsen att cirka en halv miljon skogskubikmeter skadats. Kostnader på miljontals kronor enligt Skogsstyrelsens statistik över virkespriser.

– Skadorna är mindre än vad vi befarade precis efter stormen. Framförallt är det hyggeskanter, nygjorda gallringar och fröträdställningar, det vill säga skog som är mer stormkänslig som skadats, säger Anders Lindqvist, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.

Håkan Önneholm är skogsinspektör på Norra skogsägarna. Han tror att många skogsägare inte riktigt har hunnit kolla upp skadorna än eftersom de inte bor på marken. Han uppmanar alla skogsägare att kolla upp eventuella skador så fort som möjligt.

– Det är ingen idé att kapa loss de skadade träden nu för då blir virket blått inifrån och duger inte till mer än massaved. Vänta till en bra bit in i augusti om du inte kan ta det direkt till industrin.

Skogsstyrelsen uppmanar till försiktighet när skogsägarna ger sig ut för att kolla skadorna eftersom det alltid finns stor risk för olyckor i stormfälld skog. Skogsägare som inte har nödvändiga kunskaper och rätt skyddsutrustning bör inte ge sig ut på egen hand i skogen för att röja upp efter stormen.

Om det skadedrabbade området är större än en halv hektar, så måste en avverkningsanmälan göras till Skogsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!