Krönika Ett somaliskt bandylag. En tränare. En företagare. Många visioner. Och ett riktigt guldägg.

Med unika och oväntade samarbeten kan man skapa fantastiska succéer. Verklig integration och dessutom vettiga affärsmöjligheter.

I veckan vann Vinter prestigefyllda Titanpriset för sin gärning att på ett kommunikativt vis lyfta fram integration i samarbete med StudentConsulting och Somalia Bandy.

Jag blir alldeles varm i hjärtat av sådana win-win-lösningar, där alla verkligen tjänar på att gå samman. Jag önskar att världen överlag var lite mer på det viset.

Eller som arvidsjaurbon och fotbollstränaren Patrik Nilsson uttryckte sig till Jimmie Åkesson: ” Vi gör det du säger är omöjligt”.

Världen har alltid varit internationell, och det varit inte bättre förr, tro mig. Förr i tiden hade vi bara lite svårare att röra på oss, att resa snabbt och lätt – att kunna kommunicera med alla hörn av planeten är relativt nytt. Med större kommunikationsmöjligheter, bredband åt alla, i kombination med oroligheter på vissa håll i världen blir människor på gott och ont allt mer rörliga.

Därför är integration ett sånt onödigt ord. Vi är ju alla här redan. På en enda stor plats, tillsammans, oavsett om vissa vill det eller inte. En planet, massor av människor, frågan är bara hur vi ska lära oss att samsas och förstå varandra.

Filmen om Somalia Bandy som signerats av radarparet Filip och Fredrik är en 90 minuter kärleksförklaring till människan. Från att aldrig ha stått på ett par skridskor till bandy-VM i Irktursk. De framgångsrika tv-killarna menar att projektet med det somaliska bandylaget varit ett av de projekt som de känt mest för genom tiderna. Se den om du inte tidigare sett den.

Tobias Lindfors och StudentConsulting är en viktig stöttepelare som genom finansiellt ansvar bakom filmen och integrationsprojektet visar vägen för många andra företagare.

Jag tror och hoppas på fler initiativ där vi får chans att verkligen mötas och göra roliga saker tillsammans, istället för att bara babbla. Prat och ständigt babbel om kulturbarriärer, språkhinder och integrationsproblematik är så oerhört hämmande och trist. Varför kan vi inte bara göra mer roliga saker tillsammans?

Gå ut och käka, spela bandy, jobba tillsammans, ha barn på samma dagis och gå ut och ta en fika?

Hur svårt kan det vara?

Jag har själv fått äran att inleda ett samarbete med ett fantastiskt team, två underbara killar från Syrien, en youtubestjärna och en rappare från Aleppo. Och så knivskarpa Miriam. Jag baxnar över deras påhittigheter, deras otroliga engagemang, deras driv och företagsamhet.

Varje gång vi ses är det någon ny galenhet på gång. Så unga, så långt bort hemifrån – men ”the sky is the limit”. Alldeles för sällan möter jag ungdomar i dag med en sådan stark tro på sig själva, och där man ser världen som en plats av möjligheter istället för hinder. Sånt ger mig hopp om liv och en ljusnande framtid.

Så tack till Mahmoud, Ibrahim, Patrik, Miriam, Tobias, Ronny, Filip och Fredrik och Somalia Bandy – och alla ni andra som jobbar i det tysta med framtidens viktigaste frågor.