Val 2010: Jobben är nummer ett
Sysselsättningen blir den viktigaste nöten att knäcka för politikerna i Överkalix under den kommande mandatperioden. Det är samtliga partier överens om.
REDO. Om Överkalixborna vill är Birgitta Persson (S) redo att styra skutan Överkalix framåt. Foto: Britt-Louise Spets
Foto: Britt-Louise Spets
S-styrda kommunen. Starkt fäste
Överkalix har alltid varit ett starkt fäste för socialdemokratin, med 57,3 procent av rösterna vid valet 2006 visade Överkalixborna ett fortsatt starkt stöd för partiet. Med 18 mandat i kommunfullmäktige behöver S inte söka alliansbröder inom politiken för att få genom sina beslut men i frågan om jobben råder samma fokus över partigränserna - sysselsättningen måste tryggas. Frågan är bara hur? Där har de folkvalda politikerna en tuff nöt att knäcka under kommande mandatperiod. Tjänstesektorn och besöksnäringen är två områden som avgående kommunalrådet Leif Nilsson (S) och hans efterträdare Birgitta Persson ser som prioriterade områden i arbetet med att skaffa fler arbetstillfällen till bygden. Framtidstro
Efter 16 år lämnar Leif Nilsson sin post. Och även om befolkningsprognosen ser ut dyster tror han på kommunens framtid. Orsaken är de satsningar som skett under den senaste mandatperioden - invigningen av Terminal
Arctica i augusti är ett exempel. Etableringen innebar 13 jobb till kommunen. Verkstadsföretaget Vinab och nyinvesteringarna i privatägda Jockfalls camping är andra exempel. Alla är dock inte imponerade av Leif Nilssons insatser inom näringlivsområdet. I augusti beslutade företagaren Hans Granberg att flytta sin syltfabrik till Kalix. Orsaken var enligt honom Leif Nilssons ointresse att hjälpa företaget med att hitta nya lokaler till deras utökade verksamhet. Den senaste mandatperioden har inte präglats av stora konflikter, det stormade dock kring nyvalet av tre revisorer efter att tre av de ordinarie hoppat av sina uppdrag på grund av missnöje med ersättningen. Ärendet resulterade i tre anmälningar till länsrätten mot kommunfullmäktiges beslut samt en bojkott från Vänsterpartiet av samtliga nämnds- och styrelsesammanträden då de ansåg att de förlorade sin revisorsplats på ett felaktigt sätt. Sedan dess har lugnet lagt sig och arbetet i kommunfullmäktige har stabiliserats. - Då var det turbulent men efter det blev Socialdemokraterna ödmjukare. I dag respekterar vi varandra, säger gruppledaren Mikael Larsson (V) som sitter med i arbetsutskottet tillsammans med S och C. Nedskärningar
Den senaste ekonomiska prognosen visar ett plusresultat för 2010 med 6,2 miljoner kronor men det har inte skett utan problem. Omstruktureringar med nedskärningar inom skolan och vården har skapat oro bland personal, vårdtagare och anhöriga. Leif Nilsson är ändå nöjd. - Tidigare har vi precis gått runt, nu kan vi satsa på framtiden. Vår förbättrade ekonomi ger de nya politikerna en bättre plattform att arbeta ifrån. Offensiv
Leif Nilsson lämnar kommunpolitiken, hans efterträdare heter Birgitta Persson. En politisk veteran med erfarenheter av såväl landstingspolitik som kommunpolitik, i dag håller hon i ordförandeklubban för barn- och utbildningsnämnden. Hon tror på politisk samverkan och utlovar en offensiv linje där Överkalix kommer att synas om hon blir kommunalråd. Om det räcker för att skapa fler jobb återstår att se. Ingenting är dock hugget i sten, trots 57,3 procent i valet 2006 kan inte S vara helt säkra. 1998 tappade S makten under åtta år i partitrogna Kalix som i stället togs över av en styrande allians. Vid valurnorna den 19 september säger Överkalixborna sitt.
Fatta / Gruppledarna svarar
1. Vilket är valets viktigaste fråga för kommunen?
2. Lyft fram en annan viktig lokal fråga som ditt parti bedriver
Birgitta Persson, (S)
1.- Att skapa arbetstillfällen. Finns det inga jobb att erbjuda kan människor varken bo kvar eller flytta in till kommunen.
2. - Att hitta vägar för att skapa en dialog med medborgarna. Vi måste arbeta mer gemensamt för att utveckla kommunen framåt.
Christina Hjelm, (C)
1. - Absolut viktigast är att ge förutsättningar för befintliga företag så de kan anställa fler samt att medverka till att få fler att bli småföretagare. Det är de privata aktörerna som kan skapa jobb, inte den offentliga sektorn.
2. - Vägunderhållet. Det är skamligt att vi inte kan färdas med personbilar längs vissa vägar i kommunen.
Håkan Jönsson,(MP)
1.- Att få fler företag till kommunen för att skapa fler arbetstillfällen
2. - Ett näringsliv i framkant. För att nå dit arbetar vi för att ta fram en utvecklingsplan för näringslivet.
Matz Flink (M)
1. - Fler arbetstillfällen både privat och kommunalt. Utan jobb har vi en väldigt liten framtid.
2. - Vi driver inte direkt någon egen fråga utan har en koalition med C och FP där ekonomin är en viktig del. Budgeten måste hållas av alla och nämnderna måste stå till svars för vad de gör och inte gör.
Mikael Larsson (V)
1. - Utan tvekan fler arbetstillfällen och att skapa en positiv befolkningsutveckling
2. - En bra åldringsvård i kommunal regi som uppfyller brukarnas önskemål.
Göran Larsson, (FP)
1. - Jobben, att lyckas behålla de befintliga och även skapa nya speciellt till ungdomarna.
2. - Skolan och omsorgen. Vi måste hitta andra besparingsåtgärder än att säga upp folk i omsorgen och skolan måste moderniseras.