"Allting började i en gammal, timrad bagarstuga"

I dag sÀljs bröd frÄn Olofssons bageri runt om i Europa, men en gÄng i tiden var volymerna smÄ och brödet kördes ut med cykel till bygden. "Allting började i en gammal, timrad bagarstuga", sÀger Bengt-Olof Olofsson, delÀgare och andra generationens bagare.

"Planen nu Àr att ytterligare stÀrka kvaliteten. Vi arbetar med vÄra lokala mervÀrden", sÀger Bengt-Olof Olofsson, delÀgare av Olofssons bageri, hÀr pÄ bageriets 75-Ärsjubileum.

"Planen nu Àr att ytterligare stÀrka kvaliteten. Vi arbetar med vÄra lokala mervÀrden", sÀger Bengt-Olof Olofsson, delÀgare av Olofssons bageri, hÀr pÄ bageriets 75-Ärsjubileum.

Foto: Hanna Lidfors/Sara Björnfot

Överkalix2022-11-30 09:00

I decennier har Olofssons bageri förfinat konsten att baka bröd. De har allt ifrÄn surdegsbröd, tranbÀrsbröd, limpa och det klassiska tunnbrödet till sÀsongsvaror som semlor och lussekatter. Under hösten firade bageriet 75-Ärsjubileum och mÄnga frÄn trakten dök upp i lokalerna som smyckats med ballonger.

Förutom bubbel och snittar bakades tvÄ sorters bröd som funnits i sortimentet tidigare.

– Det var en syltkaka frĂ„n 80-talet och mandelkubbarna som funnits med frĂ„n start till för ungefĂ€r tjugo Ă„r sedan. Vi tĂ€nker fĂ„ in sorterna i sortimentet igen. NĂ€r vi kĂ€nner oss manade sĂ„ trycker vi pĂ„ knappen för de linjerna, sĂ€ger Bengt-Olof Olofsson, delĂ€gare av Olofssons bageri, och fortsĂ€tter:

– Det Ă€r roligt att bageriet firar 75 Ă„r. VĂ„r styrelseordförande tror att vi Ă€r det Ă€ldsta företaget inom livmedelsbranschen i Norrbotten.

Bengt-Olof Olofsson vÀxte upp i den verksamhet som utvecklades till dagens bageri. Det var hans pappa och farbror som startade företaget 1947.

– Allting började i en gammal, timrad bagarstuga. Min pappa jobbade dĂ€r som springpojke 1945. Efter Andra vĂ€rldskriget köpte han och min farbror bagarstugan med vedeldade ugnar och trĂ€kar för 5 000 kronor och startade upp företaget. De körde ut bröden med cykel och det fanns inga elektriska degblandare utan de knĂ„dade degen för hand, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Pappa var vĂ€ldigt driven. Han var en riktig entreprenör.

Förutom delÀgare av bageriet var hans pappa ocksÄ potatisodlare och skogsÀgare, vilket krÀvde hÄrt arbete och ibland gjorde det svÄrt att hinna med alla verksamheter.

– Den senaste gĂ„ngen vi stĂ€ngde bageriet tvĂ„ veckor var Ă„r 1980 för att ta upp potatisen. Vi hade ett tapp dĂ„ och det tog ett halvĂ„r att fĂ„ tillbaka alla kunder.

Trots alla utmaningar lyckades familjen bygga upp ett företag som funnits kvar under decennierna.

– Förr i tiden fanns det smĂ„ bagerier i hela lĂ€net, varav flera i Överkalix. Vi har hankat oss kvar pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. En av nyckelfaktorerna Ă€r att vi sedan min Ă€ldre bror tog över det har gjort rĂ€tt investeringar och satsningar.

I slutet av 1990-talet började volymerna gĂ„ ner. DĂ„ slutade Bengt-Olof Olofsson som lĂ€rare pĂ„ en bageriutbildning för att börja som sĂ€ljare i familjeföretaget – ett beslut som visade sig vara rĂ€tt.

– Jag hade inte sĂ„ mycket kunskap, men jag hade ett driv. PĂ„ nĂ„gra Ă„r sĂ„lde vi för 19 miljoner och fyrdubblade omsĂ€ttningen. Det Ă€r sĂ„ roligt att se att det bar frukt.

Bageriet har flyttat tvÄ gÄnger. Verksamheten vÀxte ur sina lokaler pÄ 50-talet och flyttade frÄn bagarstugan till en byggnad som lÄg 200 meter bort, pÄ andra sidan vÀgen. Den fortsatte att vÀxa och Är 2000 flyttade den till industrifastigheten pÄ FabriksvÀgen dÀr den hÄller till i dag.

– Vi trodde aldrig att vi skulle vĂ€xa frĂ„n 500 till 850 kvadratmeter, men det tog bara nĂ„got Ă„r innan vi byggde ut fabriken och nu Ă€r vi trĂ„ngbodda igen med vĂ„ra 1 400 kvadratmeter.

I nulÀget har Olofssons bageri 30 anstÀllda. Varje Är köper de 500 ton mjöl och bakar ungefÀr 1 000 ton bröd. De senaste fem, sex Ären har de gjort investeringar för 18 miljoner kronor. I Är handlar det om en dryg miljon till effektivisering av framför allt tunnbrödslinjen och limplinjen.

– Jag tror att pappa hade varit stolt. Han gick bort för ungefĂ€r femton Ă„r sedan.

Bengt-Olof Olofsson kÀnner sig tacksam över vad hans pappa byggt upp och lÀmnat efter sig. Han har Àrvt kÀnslan för bröd. Verksamheten, med dess variation, utmaningar och möjligheter passar honom perfekt.

– Det Ă€r vĂ€ldigt utvecklande att driva företag för man fĂ„r möjlighet att utvecklas mycket. Jag har gjort allt ifrĂ„n att baka och grĂ€dda till att köra ut brödet. Jag har drivit condis och bageriutbildning. I dag jobbar jag mest med marknad och utveckling, men ibland hoppar jag in och hjĂ€lper till med bakningen.

Bageriets brödsorter finns att köpa runt om i Sverige och företaget har ocksÄ ökat försÀljningen i Finland. Det senaste Äret har de expanderat med ÄterförsÀljare i Europa och nu finns deras bröd i H&M:s kafé och kedja "Arket".

– VĂ„rt bröd frĂ„n stenugnslinjen finns i sortimentet i kafĂ©et i Belgien, NederlĂ€nderna, Tyskland, England, Danmark och Sverige. Det Ă€r inga stora volymer för oss, men det Ă€r en jĂ€tterolig affĂ€r att fĂ„ sĂ€lja i olika delar av Europa. Vi Ă€r ocksĂ„ lagerlagda hos grossisterna sĂ„ man kan köpa dĂ€rifrĂ„n om man vill, sĂ€ger han och tillĂ€gger att det handlar om "KlĂ„dda", som Ă€r ett mjukt, lite tjockare tunnbröd.

– De gör en vegetarisk wrap av den. Den Ă€r jĂ€tteuppskattad.

Hur ser planen ut framÄt?

– Planen nu Ă€r att ytterligare stĂ€rka kvaliteten. Vi arbetar med vĂ„ra lokala mervĂ€rden. Vi anvĂ€nder kĂ€llvatten frĂ„n trakten och eget mjöl av korn som kommer frĂ„n Ă„krarna. Sedan vĂ€xer vi i takt med det. MĂ„let Ă€r tillvĂ€xt genom efterfrĂ„gan. Nyligen fick vi exempelvis en förfrĂ„gan frĂ„n Skansen i Stockholm. De hade hört talas om vĂ„rt tunnbröd och vi har skickat vĂ„rt första bröd dit nu, sĂ€ger Bengt-Olof Olofsson och fortsĂ€tter:

– Vi har krokar ute hĂ€r och dĂ€r. Jag Ă€r ganska sĂ€ker pĂ„ att vi kommer att fĂ„ en tillvĂ€xt genom att bli Ă€nnu mer attraktiva hĂ€r uppe med lokala vĂ€rden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!