Bageriet lever vidare: "Det är fantastiskt"

För några veckor sedan var konkursen nära ett faktum. Nu har samtliga avtal förhandlats om och personalstyrkan minskat.
Olofssons bageri blir kvar i Överkalix. 
– Det är fantastiskt, säger ägaren Bengt-Olof Olofsson.

Bageriet är räddat och Bengt-Olof Olofsson kan andas ut.

Bageriet är räddat och Bengt-Olof Olofsson kan andas ut.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2025-04-15 20:30

Den gamla klassiska sloganen: "Om du ska ha färskare får du äta deg" stämmer inte längre. Men å andra sidan – verksamheten blir kvar i Överkalix. Och det är det viktigaste.

– Det har funnits här så länge och vi har haft det inom familjen genom alla år och jag vill inte släppa det helt enkelt, säger en lättad Bengt-Olof Olofsson.

I februari aviserade Olofssons bageri att bolaget skulle ansöka om konkurs. Det var en känslosam ägare som i en intervju i Kuriren berättade om det svåra beslutet:

– Det är jobbigt. Jag har ju vuxit upp i bageriet och varit med varenda skollov och jobbat här, sade Bengt-Olof Olofsson då.

I dag är det annat ljud i skällan.

– Ja, kan du förstå? Det är fantastiskt. 

De har funderat, vridit och vänt på det mesta. Tagit lärdomar från det som har varit bra och mindre bra samt förhandlat.

– Vi har nya avtal inom alla områden. Allt ifrån transport till råvaror.

Tanken att leverera färskt bröd till kunderna i Norrbotten må vara god men den har sitt pris.

Nu ska allt bröd frysas innan leverans och fördelarna är många.

– Som bonus blir det en bättre kvalitet på produkten och en del av svinnet försvinner, säger han.

En annan bonus är att den dagliga leveransen till butiker runt om i Norrbotten upphör. I stället utgår allt från fryslagret i Luleå och tinar i butik.

– Man måste anpassa sig. Det närmaste man kommer ett färskt bröd är inte att köra det direkt från Överkalix runt hela länet, utan det är faktiskt att frysa det direkt, säger han. 

Tidigare har det varit verksamhet nästan dygnet runt, vardag som helg. Nu blir det åtta timmar måndag till fredag för samtliga.

– Det är bra för personalen och ekonomin i bolaget. Nu går produktionen att planera på ett helt annat sätt.

På detta sätt behövs inte heller lika många anställda. Nu ska tolv personer klara den dagliga produktionen. För ett år sedan var antalet det dubbla men Bengt-Olof Olofsson är säker på att verksamheten ska fungera ändå.

– I grund och botten har vi en bra maskinpark och tidigare körde vi produktionen efter dagliga ordrar. Det innebar att vi ibland bara körde några timmar och sedan stängde av.

Nu blir hela kedjan effektivare och han räknar med att förändringarna kommer att synas tämligen omgående i bokföringen.

– Jag räknar med plusresultat under maj månad.

Från färskt till fryst, alltså. Alternativet hade varit inget bröd alls.

– Det vi får brottas lite med är traditionens makt, att bröd från Norrbotten ska vara färskt bara för att.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!