Flera hundra procent mer lax

Det ser ut att kunna bli ett rekordår för lax. I Kalixälven har antalet laxar ökat med flera hundra procent gentemot förra året.

Överkalix2013-07-12 06:00

Förra året så hade 159 laxar passerat vid laxtrappan i Jockfall fram till den 9 juli. I år är motsvarande siffra 951 stycken – det vill säga en ökning med nästan 500 procent.

– I fjol hade vi väldigt lågt vatten i älven, och då fungerar inte fiskvägen, säger Erling Holmström, kontrollräknare åt Länsstyrelsen i Jockfall.

Men i år ser det som sagt ljusare ut.

– Det borde bli betydligt mer fisk här i fiskvägen, säger Erling Holmström.

Erling Holmström säger att årets laxräkning än så länge stämmer överens med hur det såg ut 2005. Och han hoppas att laxbeståndet ska bli högre än det var förra året, då sammanlagt drygt 8.000 laxar passerade trappan i Jockfall.Värt att notera är att siffrorna för Torneälven är betydligt högre – även fast laxbeståndet har minskat lite jämfört med förra året så hade nästan 31.000 laxar räknats den 9 juli, och förra året så passerade sammanlagt nästan 60.000 laxar.

– Vi hoppas på att det går upp till 15-20.000 i fiskvägen i Jockfall. Når vi upp i 8.000 är vi långt ifrån nöjda, säger han.

Alf Gustafsson från Luleå var i Jockfall och hade fiskat upp en lax, hans tredje för året. Han säger sig inte ha märkt av någon större ökning än så länge, men något mer. Även han hoppas på att det ska bli ett rikare laxår i år, och tycker att älven har betydligt mycket större potential.

– Jag skulle vilja säga uppemot 20.000, säger han.

Glenn Douglas på Sportfiskarna region norr är positiv till ett ökat laxbestånd i Kalixälven, men vill inte lägga för mycket värde i siffrorna.

– Det är lite tidigt, man måste vänta lite. Men jag kan säga såhär: mycket lax betyder mycket sportfiskare och långväga resande. Tillgång på fisk är ju avgörande. Hur det kommer bli med årets tillgång det vill jag inte säga förens senare, säger han.

Vad det beror på att laxbeståendet än så länge har ökat gentemot föregående år kan bero på en mängd olika faktorer, förklarar han.

– Det kan bero på regn, vattentillgång i älven, snömängden i fjällen, och hur kallt det har varit i Östersjön har en avgörande betydelse – om det är kallt i södra Östersjön så brukar laxarna börja vandra sent. Så det finns en hel del olika faktorer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om