Som Kuriren tidigare skrivit är flera bybor i Kangis utanför Överkalix kritiska mot sand- och saltblandningen som Svevia AB förvarar i en sandsilo på lilla Lappberget. Många befarar att saltet följer med grundvattnet och förstör brunnarna. De senaste provsvaren som gjorts på två brunnar visar en markant ökning.
- Det känns inte bra alls. Man vill ju inte dricka vatten med så höga halter salt, säger en bybo som vill vara anonym.
Värst drabbad är Thord Larsson vars fastighet ligger rakt nedanför silon. 2006 bestod vattnet av 1,9 milligram salt per liter vatten, 2012 var värdet 1.950 milligram. Han har fått byta ut rör, vattenpump och tvättmaskin.
Frågan om saltförvaring i silon har varit på tapeten redan på 1970-talet, men då var det andra ägare.
- Problemet har funnits i åtta års tid men ingenting har hänt. Svevia har bara tagit prover i två brunnar, men alla vi andra då som lever i ständig oro? Vi vill också ha våra brunnar testade, säger en bybo och får medhåll av en annan:
- Vi upplever att Svevia på ett flagrant sätt inte verkar bry sig om den miljöpåverkan verksamheten har på naturen och de boende.
Inget tillstånd
Det finns inget tillstånd som tillåter förvaring av salt i sandsilon. Det menar Ove Enhult, ordförande i bygg- och miljönämnden.
- Vi har förbjudit dem att förvara salt där och de har lovat att tömma silon, säger han.
Enligt Tore Lindbäck, arbetschef vid Svevia AB:s drift Luleå, kommer det att göras i slutet av april eller början av maj.
- Sanden används till halkbekämpning så det blir en naturlig tömning. Sedan kommer vi att endast förvara sand på platsen, säger han.
Tore Lindbäck håller med om att värdet i en av brunnarna är alldeles för högt.
- Vi har förståelse för att byborna är oroliga. Något måste ha hänt då värdena i en av brunnarna steg så mycket och så snabbt, säger han.
Enligt Överkalix kommun har det aldrig varit tillåtet att förvara salt i silon, kommentar?
- På stående fot har jag inte riktigt klart för mig hur gången med tillstånden varit genom åren. Men nu tömmer vi den i alla fall och håller tummarna att problemen försvinner, säger Tore Lindbäck.