Han och landsmännen har dyra resor och omkostnader att betala. Nu stretar de på i skogarna på östra sidan av Norrbotten. Det är en varm kväll, klockan är snart sju på kvällen och thailändarna kommer hem i omgångar i gamla folkvagnsbussar. En landsman, iklädd arbetskläder från SJ, är på plats och han brukar repa bilar som gått sönder. En bil har pallats upp.
Dagens bär
Blåbären tas om hand, lådor ställs på hög och en ansvarig för arbetsplatsen för noteringar på papper.
Vi är i skolan i Svartbyn, Överkalix. Här bor enligt uppgift 86 thailändare. I fjol var de fler. De kommer från samma område, flera är släkt. De vi talar med säger att de är risodlare och det varierar hur ofta de varit i Sverige för att plocka bär.
Manirat Pluemsul har gjort sitt för dagen, men är inte nöjd.
- Jag behöver få tag på mer bär, men hittar inte. Finns det bär nästa vecka? Jag kom den 19 juli och ska vara här till 29 september, säger han. Avtalet är sådant. Av betydelse är hur tillgången på lingon blir.
18.000 kronor
Han berättar att han betalar för resan, visum och andra handlingar. Översatt till svenska pengar blir det upp emot 18.000 kronor.
För mat och boende samt tillgång till bilfärd ut i skogen betalar plockaren dessutom 150 kronor per dag. Bensinen tillkommer. Hjortron var det dåligt med. Blåbär finns det alltså inte så mycket som plockarna hoppats på.
På frågan hur mycket de plockar varje dag får Kuriren motsägelsefulla uppgifter. Företaget Norrskensbär, med ansvar kring bäraffärerna, redovisar ett genomsnitt på 40 kg per dag. Lägre volymer har också angetts. Företaget pekar på att garantilönen gäller, utifall bärskörden sviktar.
Somvitak Manipien säger att han efter fjolårets säsong hade 10.000 kronor kvar efter alla kostnader men i år ser det sämre ut.
Skolan bostad
I skolans bortre del står Viphanee Chaithanee, gift med arbetsledaren, och hon är en av två kvinnor som ansvarar för matlagningen. I kväll blir det kycklingsoppa och ris med chilisås. Andra kvinnor plockar bär.
- Vi är ungefär tio kvinnor här, berättar Viphanee Chaithanee.
Somvitak Manipien berättar att han varit här fem säsonger. Det finns de som varit med längre.
- Jag är här för tolfte gången, berättar Noo, som inte anger något efternamn. Han går till skolans gympasal, där det finns 13 bäddar och där hänger det kläder på tork. Noo har fått plats i ett hörn, nära basketkorgen. Den som kommer in ska ta av sig skorna innan. Någon går in i duschen, andra pustar ut. Snart är det mat.