Hantverkshuset har funnits i ett 20-tal år. Det började med att både Eva Lundborg och Ann Johansson, som håller på med olika skapande saker, hyrde lokalen.
Ann Johansson är mycket duktig på att sy. Hon har sytt sedan hon var 15-16 år och är utbildad i sömnad.
– Jag har alltid sytt, säger hon och berättar att hon dessutom lärt sig klä om möbler.
Eva Lundborg tycker det mesta är jättekul. Själv har hon alltid hållit på med bildväv.
– Det tycker jag är jättekul. Vi fick verkligen chansen att göra allt. Jag har målat och hållit på med lera länge, säger hon.
De har dels skapat en stor ateljé på första våningen i skolan. Där finns det symaskin och skinnmaskin och massor olika material.
– Så man kan måla och teckna i olja, akryl, pastell, krita, kol, blyerts. Vi har tecknat mycket här. Jag tycker man ska sporra människor att uttrycka sig på olika sätt. Man kan uttrycka känslor och upplevelser i olika material, säger Eva Lundborg.
De har även samlat på sig mycket litteratur; konstböcker och idéböcker.
I källaren har de även en ateljé med glasugn och lergodsugn. Där finns det möjlighet att dreja och jobba med betong och mosaik.
– Vi har en snickarbänk och har även gjort rotslöjd. Vi har hållit på med återbruk av gamla konservburkar. Man kan göra mycket roliga saker, säger Eva Lundborg och berättar att hon använde gamla djupa tallrikar till att istället för att göra kakfat i tre våningar gjorde ett tvålfat till badrummet.
Hon berättar att det förr fanns en grupp damer, som vävt i många år i huset, 25-30 år.
– Så vi har även tillgång till vävstolar.
De träffas där vintertid, minst en gång i veckan.
– Privat har vi varit här lite nu och då. Ibland har vi varit bara två personer och ibland tio. Det är lite olika.
De provade en period att ha öppet flera gånger i veckan, men intresset var då inte så stort.
Men samtidigt har det visat sig att inte alla känner till att hantverkshuset existerar.
– Det trots att vi har försökt att sprida det på alla möjliga sätt. Jag tror inte att alla har förstått vad vi har här, säger Eva Lundborg.
– Hantverk var inte så poppis när vi startade, förklarar Ann Johansson.
När Kulturföreningen Skogslandet råneälvdal nyligen anlitade Gunilla Öhman att leda en kurs i måleri upptäckte hon hantverkshuset i Överstbyn. När hon lämnade det var hon helt uppfylld av att ha varit där.
– När jag kom in i det första rummet och såg allt material, det finns färger, garner, knappar, läder, fårskinn. Det finns allt som man vill jobba med, vilket inspirationsrum. I källaren har de visserligen en liten ugn, men det finns alla möjligheter att göra något i ett sådant hus, säger hon.
Vad betyder det för er att ha det här?– För oss betyder det jättemycket. Hit kan man komma och stöka på med det man vill göra, utan att man behöver städa undan medan man håller på med sitt projekt. Det blir ganska stökigt när man ska göra vissa moment, säger Eva Lundborg.
– Att bara vara här är helt fantastiskt. Ingen har sådana här lokaler, tillägger Ann Johansson.
Men det är inte bara de som huserar i den gamla skolbyggnaden. En gång i veckan under höst, vinter och vår driver Svenska kyrkan en ungdomsgård i den före detta gympasalen och ett klassrum.
– Det är jättetrevligt. Det finns många lokaler i huset, säger Eva Lundborg.
Dessutom har de nu fått en helt fantastisk utsikt. Tidigare var det tät skog i sluttningen mer mot sjön och man kunde bara skymta vattnet. NU är den borta.