De svåra regnovädren som har plågat länet sätter press på kommunernas dagvattenbrunnar. På flera håll i Norrbotten har källarvåningar svämmat över. Markus Rosenbrand är avdelningsansvarig för skadesanering på Ocab och han säger att det är svårt att hindra vattnet från att komma in.
– Mycket av skadorna som har varit i veckan har varit baktrycksskador. Det blir stopp någonstans och sedan kommer vattnet upp i någons källare. Det är svårt att hindra sådant. Ofta ligger det hos kommunen, det har blivit stopp någonstans i deras rör, säger han.
Det som kan förenkla situationen är att inte fylla källargolvet till brädden med tillhörigheter. Det underlättar också saneringsarbetet med ett rent betonggolv istället för heltäckningsmatta.
– Många har mycket grejer i källaren. Det som tar tid att sanera är lösöre. Fastigheten går ganska snabbt att sanera, men träväggar måste så klart rivas ner och renoveras. Så det är bäst med rena betonggolv och väggar, säger Markus Rosenbrand.
Jussi Mikkola och hans familj bor i Haparanda. Han var i Torneå på tisdag eftermiddag när hans sambo ringde honom och berättade att källaren svämmade över.
– Vi märkte det egentligen på en gång och det var ju tur, om vattnet hade legat kvar hade det blivit mycket större skador, säger han.
Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde börja pumpa ut vattnet från källaren. Nu har Jussi Mikkola kontakt med försäkringsbolaget och familjen är hemma hos hans föräldrar. Han vill inte att barnen ska vara hemma i det översvämmade huset.
– Vi har små barn och det är inte så smart att ha dem hemma nu, det är inte hygieniskt. Det finns bara lite vatten kvar nu, men det kom ju upp från avloppet så det är avloppsvatten och man ser allt slam som följde med. Vi har hållit på att skrapa bort det från golvet och då luktade det riktigt illa, säger han.
Markus Rosenbrand säger att den vanligaste orsaken till översvämningar inne i fastigheter är ett stopp i rören så att avloppsvatten trycks upp. Det vattnet är fullt av bakterier och kan få hela huset att lukta illa. Att regnvatten tränger in i huset utifrån är ovanligt.
– Om det är regnvatten som ligger mot fastigheten så måste huset dräneras. Men det är ett mer smygande problem. Betongen blir fuktig och man får mögel, men en sådan typ av översvämning fyller inte en hel källare. Det är nästan uteslutande avloppsvatten som gör det, säger han.